Премиерът Донев се срещна с работодателските организации

Представителите на работодателските организации отбелязаха добрата комуникация със служебния кабинет

Премиерът Донев се срещна с работодателските организации
Премиерът Донев се срещна с работодателските организации Източник: Пресцентър на МС

Служебното правителство продължава да работи за сигурността в доставките на енергия на достъпни цени за бизнеса и гражданите. Само за два месеца успяхме да постигнем пълна диверсификация на източниците и на маршрутите на природен газ след старта на Интерконектора Гърция-България. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев на среща с представители на работодателските организации. В срещата участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов и министрите Росица Велкова, Никола Стоянов и Александър Пулев.

 

Премиерът изрази надежда, че по-ниската цена на природния газ за месец октомври и намалени цените на горивата ще окажат влияние върху инфлационните процеси в страната. "Продължаваме програмата за компенсация на небитовите потребители, работим и по механизъм, който да гарантира на гражданите енергийна сигурност през следващите месеци", подчерта министър-председателят.

 

Премиерът Донев се срещна с работодателските организации (2)
Премиерът Донев се срещна с работодателските организации (2) Източник: Пресцентър на МС

Донев изтъкна пред работодателите, че България, Европа и светът се намират в безпрецедентна криза в следствие на войната в Украйна, която е причина за високите цени на енергоносителите и първите признаци на глобална рецесия. "В този контекст е важно да имаме адекватни планове за стабилност и развитие на икономиката ни, да търсим алтернативни източници на доставки и за излизане на допълнителни пазари, извън традиционните", каза Донев.

 

Премиерът добави, че кабинетът работи и по процеса по присъединяването на страната ни към Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Приоритет за служебното правителство е подготовката на законопроектите, свързани с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. С тези действия България потвърждава пред европейските си партньори позицията си на стабилна държава с предвидимост в икономиката.

 

Служебният премиер Гълъв Донев (вляво)
Служебният премиер Гълъв Донев (вляво) Източник: Пресцентър на МС

Представителите на работодателските организации отбелязаха добрата комуникация със служебния кабинет. В хода на срещата те приветстваха решението на правителството за удължаване на програмата за компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергията до края на годината. Те подчертаха, че е изключително важно действието на тази мярка да бъде продължено и през следващата година.

 

Премиерът Донев отбеляза, че в работодателските организации правителството вижда реален коректив на своите действия и подчерта, че ще продължи открития диалог с тях.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени