Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ 1

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България
Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България Източник: Пропаганда груп

Документалният филм "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще бъде излъчен премиерно по БНТ 1 на 17 април – професионалния празник на одиторите у нас.

 

Проектът е реализиран от БНТ и финансиран Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) и Университет за национално и световно стопанство с цел да насърчи младите поколения, насочили се към сферата на финансовия одит и счетоводството.

 

Чрез добрия пример и постиженията от нашето историческо минало, продукцията вдъхновява младите професионалисти да преследват още по-високи стандарти в тяхното собствено кариерно развитие. 


Проектът представя историята и професионалния път на една от най-изтъкнатите фигури в българката счетоводна общност – проф. Димитър Добрев, един от първите българи, защитили успешно докторска степен по икономика в Германия.

 

Проф. Димитър Добрев остава във времето фигура от изключително значение за българската научна общност, както и символ на постоянство и стремеж към експертност и етика, както в  образованието, така и в одиторската професия, като създател на Института на заклетите експерт-счетоводители.

 

Чрез образа на проф. Добрев, филмът представя възникването и развитието на счетоводството като наука и приложна дейност, а целта му е чрез историята и научните трудове на важните за професията личности да се правят уверени стъпки в развитието както на счетоводството, така и на одита в наши дни. 


Филмът е създаден съвместно от Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) и Университета по национално и световно стопанство (УНСС) по материали от книгата "Институтът на заклетите експерт-счетоводители в България и неговите председатели (1931-1948). Посветен е на 135-та годишнина от рождението на проф. д-р Димитър Добрев, който е първият председател на Института на заклетите експерт-счетоводители (ИЗЕС) в периода 1931-1944 г., вторият ректор (1940-1948 ) на УНСС и основател на най-старата катедра по счетоводство в България, катедра "Счетоводство и анализ" при УНСС. 


"Документалният филм разказва нашата история, която освен че вълнува и вдъхновява, носи в себе си важно послание за обединение и сътрудничество – такова, каквото и днес има между ИДЕС и УНСС. Убеден съм, че съхраняването на паметта не е самоцел, а възпитание. Младите хора ще почерпят вдъхновение за своето бъдещо развитие от примера на проф. Добрев", коментира Бойко Костов, председател на ИДЕС.


"Филмът показва проф. Добрев като една изключително влиятелна фигура в българските академични среди, разкривайки неговата трудолюбивост, преданост, значимост в развитието на икономиката в страната", споделя изпълнителния продуцент на филма Николай Марков. Режисьор на филма е Даниел Ахмаков, а  сценарист - Кирил Орлов.


Идеята за този проект се заражда след като внукът на проф. Добрев – Димитър Добрев дарява дневниците и научните трудове на професора на ИДЕС. Той попада съвсем случайно на Института при споменаване на името на дядо му в историческо предаване по БНТ, след което решава да се свърже с представители на ИДЕС и да сподели това, което пази от миналото му.

Предоставената документация помага на историци и одитори да възстановят историческата памет на Института на заклетите експерт-счетоводители и дава идея за създаването на документалния филм, който цели да възроди успехите на професията в миналото, както и да вдъхнови все повече млади хора да поемат по този кариерен път.


Преди медийната премиера на документалния филм, той ще бъде излъчен по време на Общото събрание на ИДЕС, за да запознае цялата одиторска гилдия с проекта. 


Управителният съвет на ИДЕС благодари на наследниците на проф. д-р Димитър Добрев - Вася Пеева, Снежана Върбанова-Коулс и Димитър Добрев за активното им участие в реализирането на този проект.


Зрителите могат да гледат филма на 17.04 от 23:25 ч. по БНТ 1, като предстои излъчване и по другите 3 канала - БНТ 2, БНТ 3 и БНТ 4.

 

За ИДЕС:
Институтът на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) е единствената национална професионална организация за всички дипломирани експерт-счетоводители в България. 
Квалификацията "дипломиран експерт-счетоводител" е призната в България като една от най-престижните професионални бизнес квалификации. Съгласно закона всички дипломирани експерт-счетоводители имат право да станат членове на Института, след като придобият квалификацията.
Мисията на ИДЕС е да предостави на своите членове ресурса, информацията и ръководството, необходими за извършването на високооценени професионални услуги в полза на инвеститорите, обществото и клиентите.
За повече информация посетете www.ides.bg или последвайте каналите нa ИДЕС във Facebook и LinkedIn  

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени