Приходите на руските компании се сринаха с една трета заради санкциите

През 2025 г. не трябва да се очакват промени в динамиката както на ръста на печалбата, така и на спадащите доходи, казва генералният директор на Techzor Group Андрей Бородкин

Руската икономика
Руската икономика Източник: Zonanews

Приходите на руските компании през 2023 г. са спаднали с 36% до 814 трилиона рубли, сочат данните на аналитичния портал на Федералната данъчна служба (ФНС), съобщи The Moscow Times.

 

Спадът в доходите на организациите през миналата година се дължи основно на международните санкции - компаниите трябва да възстановят логистичните и производствените си процеси, обясни Андрей Бородкин, генерален директор на  ГК "Техзор".

 

"Тъй като инфраструктурата на икономическите отношения между бизнеса и приятелските страни не беше достатъчно развита, това наложи изграждането на нови търговски и финансови връзки миналата година", каза Равил Ахмадеев, доцент от Департамента по държавни и общински финанси на Руския икономически университет "Плеханов".

 

Също така, според него, намаляването на доходите е повлияно и от инфлационните очаквания, за ограничаването на които Централната банка повиши ставката до 16% през декември миналата година. В резултат на това кредитите са станали по-скъпи и способността на компаниите да инвестират в разширяване на бизнеса е намаляла.

 

Александър Хижняк, икономист, член на московския регионален клон на Business Russia отбеляза, че някои отрасли са преминали от категорията на постоянно нерентабилните към печеливши, по-специално машиностроенето. Това е пряко свързано с войната в Украйна и държавния ред за отбрана, но и със заместването на вноса, казва той.

 

В същото време печалбите на руските компании през 2023 г. са се увеличили с 23% на годишна база и са достигнали 38,2 трилиона рубли, според Федералната данъчна служба. В края на 2022 г. печалбите също показаха ръст, но по-умерен - с 5.8%.

 

Ръстът на печалбата е типичен за компании, които не изискват значителни капиталови разходи или разходи, казва Ахмадеев. Това са предимно вътрешни сектори, които са засегнати от санкциите в по-малка степен: строителство, телекомуникации, услуги и др.

 

Общо руските компании са платили 7,9 трилиона рубли данък върху доходите при ставка от 20% миналата година. От 2025 г. обаче ставката ще бъде повишена до 25%. Както отбеляза финансовият министър Антон Силуанов, това се прави, за да се изгради справедлива данъчна система, да се гарантира стимулирането на инвестиционната активност на бизнеса, както и да се подкрепи конкуренцията. През 2025 г. правителството очаква да събере допълнителни 1,6 трилиона рубли в бюджета чрез повишаване на данъка върху доходите.

 

През 2025 г. не трябва да се очакват промени в динамиката както на ръста на печалбата, така и на спадащите доходи, казва генералният директор на ГК "Техзор" Андрей Бородкин. 

 

"Ефектът от санкциите, наложени на Русия, е дълготраен и поради това ще продължи да се отразява на ситуацията. Организациите ще продължат да се стремят с всички налични средства да намалят разходите, но в същото време да поддържат ръст на печалбата", заключи той.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени