Природният газ у нас поевтинява

Според председателя на КЕВР Иван Иванов тенденцията на успокояване на котировките на европейската газова борса в Нидерландия ще се отрази благоприятно на цената на природния газ у нас през следващите месеци

Булгаргаз ЕАД
Булгаргаз ЕАД Източник: Zonanews

Намаление ще има в цената на природния газ през януари. Очаква се той са поевтинее с 11%. Това е предложението на "Булгаргаз". Цената през следващия месец се очаква да бъде малко под 78 лева за мегаватчас (MWh). Енергийният регулатор одобри разчетите на държавния обществен доставчик "Булгаргаз", според които през последния месец на годината цената бе 87.50 лв./MWh (през ноември бе 82.12 лв./MWh).

 

От КЕВР обясняват, че в декемврийския микс е включено цялото договорено количество от по-евтиния азерски природен газ, доставян по интерконектора между България и Гърция (IGB), което покрива почти една трета ( 31.76%) от потреблението за месеца.

 

Това, което качва цената, е вкарването в микса и на газ от резервоара в Чирен, посочват от комисията. Освен това са включени и количества по два договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона.

 

Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Източник: Zonanews

Според председателя на КЕВР Иван Иванов тенденцията на успокояване на котировките на европейската газова борса в Нидерландия ще се отрази благоприятно на цената на природния газ у нас през следващите месеци. Той припомни, че че газохранилищата в цяла Европа са пълни.

 

Оптимизмът му се основава също на предстоящото пускане в експлоатация на газовата връзка София - Ниш, планирано за 10 декември) и на терминала за регазификация край Александруполис, Гърция - на 1 март догодина ("Булгартрансгаз" има участие в терминал и ще може да получава оттам до 1 млрд. куб. метра природен газ годишно.

 

Както виждаме, спад в цената най-вероятно действително ще има. "Това е добра новина за всички потребители на природен газ - пряко или косвено", заяви днес председателят на КЕВР Иван Иванов. "Най-важното е, че цената от доста време насам върви в отрицателна посока. Очакваме през януари да е с 11% по-ниска от действащата декемврийска цена", посочи Людмила Витанова от "Булгаргаз".

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени