Проблем пред фермерите: Недостигът на работна ръка става все по-сериозен

Една от причините е, че българските градинари трудно се конкурират с колегите си, защото не могат да плащат така, както го правят в страните от Западна Европа

Земеделски работници
Земеделски работници Източник: Pinterest
Проблемът с недостига на работна ръка в земеделието става все по-сериозен и трябва спешно да се намери начин за решаването му, в противен случай има риск все по-често реколтата да остава неприбрана на полето. За това алармират градинари и обсъждат с Министерството на земеделието варианти за справяне с проблема.
 
Могат ли българските фермери да бъдат конкурентни на колегите си от други европейски страни в борбата за дефицитните сезонни работници, или и тази година хиляди българи ще работят по полетата на Великобритания и Италия? 
 
"Миналата година имахме тайната надежда, че във връзка с Covid пандемията ще бъде спрян мигрантският поток от сезонни работници към страните от Европа, обаче там се засили дефицитът и много от фирмите направиха сериозно лоби в тези страни и бяха пуснати чартърни полети". Това каза пред БНР председателят на Асоциацията на малинопроизводителите Божидар Петков. Той уточни, че една от причините е, че българските градинари трудно се конкурират с колегите си, защото не могат да плащат така, както го правят в страните от Западна Европа. Според него обаче тезата за по-високото заплащане там отдавна е мит.
 
Друга причина е, че при планирането на инвестициите в земеделието у нас - никой не отчита нуждата от работници. Българските фермери трябва да се справят и с това, че сезонните работници в страната спят в палатки, а в чужбина - в каравани. 
 
Божидар Петков сподели, че се обсъжда идея за мобилни кампуси, в които у нас да се настаняват сезонни работници. По думите му това трябва да стане с европейско финансиране.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени