Проф. Джефри Нилсен: Въвеждането на еврото е правилна стъпка за България

Той е преподавател в Американския университет в Благоевград и член на новосъздадения Експертен икономически съвет

Проф. Джефри Нилсен
Проф. Джефри Нилсен Източник: БНР

Въвеждането на еврото е правилна стъпка за България, заяви в интервю за БНР професор Джефри Нилсен, преподавател в Американския университет в Благоевград и член на новосъздадения Експертен икономически съвет.

 

Нилсен, който по правилата на съвета обяви, че споделя собственото си мнение, допълни, че дори и в началото на смяната на българския лев с единната европейска валута да има еднократно малко покачване на цените, то няма да е пагубно.

 

В същото време, България ще има възможност да участва в паричната политика на Европейската централна банка, докато в момента заради валутния борд единствено следва решенията й, без да влияе върху вземането им.

 

"Смятам, че е добра идея. Българската народна банка трябва просто да последва всяко движение, направено от Европейската централна банка, което наистина означава липса на парична политика. В такъв случай защо да не седнем на масата, където се вземат решенията за тази парична политика", подчерта Джефри Нилсен.

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени