"Промяната" отчаяно търси пари - от 1 юли скача акциза на тютюневите изделия, кутия цигари по-скъпа с 25 ст.

При класическите цигари поскъпването на акциза е от 177 на 187 лева

Скача акциза на цигарите
Скача акциза на цигарите Източник: Pixabay

От 1 юли ще поскъпнат тютюневите изделия, тъй като за тях ще се плаща по-висок акциз, става ясно от публикуваните текстове за актуалиацията на бюджета.

 

От 1 юли се въвежда акциз върху никотиновите течности и се предвижда увеличаване на акциза за нагреваемите и класическите цигари. При нагреваемите, които придобиха голяма популярност у нас, акцизът се повишава от 233 на 245 лева на килограм, което означава, че за всеки грам такива цигари поскъпването е с около стотинка и това е без ДДС.

 

При класическите цигари поскъпването на акциза е от 177 на 187 лева, което при неофициални изчисления на експерти може да доведе до поскъпване между 20 и 25 стотинки за кутия.

 

При никотиновите течности е заложен график на поскъпване на акциза, който започва от юли с 0,18 лева за милилитър и поскъпва с по една стотинка до юли 2025 година, когато ставката вече ще бъде 0,21 лева за милилитър. 

Още от "Бизнес и финанси"

Пеевски се закани на проруската "Възраждане": Няма да позволя референдум срещу еврото

Реакцията му идва в отговор на изразеното по-рано днес намерение от страна на "Възраждане" и "Има такъв народ" да внесат отново искане за провеждане на референдум срещу еврото

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени