Промяната продължава - ръст на инфлацията у нас през март от почти 13 %

Основен възходящ натиск върху инфлацията през март оказват транспортните цени

Инфлация
Инфлация Източник: Zonanews

Годишният темп на инфлация в България се ускори през март 2022 г. за 13-ти пореден месец, достигайки 12,4% спрямо 10 на сто през предходния месец, показват данни на Националният статистически институт.

 

Спрямо февруари потребителските цени у нас са се повишили през март с 2,2%. Средногодишната инфлация за периода април 2021 - март 2022 г. спрямо периода април 2020 г. - март 2021 г. е 6,0 на сто.

 

Основен възходящ натиск върху инфлацията през март оказват транспортните цени, които се увеличават със 7,9% спрямо предходния месец, както и нарастването на цените на храните и безалкохолните напитки с 3,3% спрямо февруари, когато също нараснаха с 3,3 на сто. Цените в ресторанти и хотели скочиха в рамките на месец с 2,8 на сто.

 

Цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия се увеличиха в рамките на март с едва 0,1%, на облеклото и обувките пък цените се понижиха с 0,5%, цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива обаче се повишават спрямо февруари с 1%, докато цените за жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - с 0,9 на сто.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени