Работещите бедни са основно в сектора на администрацията и услугите

У нас са влезли рекордните 1,32 млрд. евро от българи, работещи в чужбина

Зорница Русинова
Зорница Русинова Източник: МТСП

България отдавна се върна на нивата си на ниска безработица. Проблемите на пазара на труда са различни. Това заяви пред bTV председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова. Проблем има с "работещите бедни" - това е термин, който определя хората, които въпреки че работят, имат доходи под линията на бедност. Има пряка свързаност с образователния ценз.

 

Много по-голям е процента на "работещи бедни" с ниско образование (основно). През 2013 г. те са били 7,2% при достигнат коефициент на заетост от 46,9%, а през 2022 г. вече са почти 10% (при 54,2% заетост). Осемнадесет пъти е по-висок рискът за човек да влезе в капана на "работещите бедни", ако е без образование.

 

У нас са влезли рекордните 1,32 млрд. евро от българи, работещи в чужбина. Работещите бедни работят на заплати близки до минималната заплата. Често се случва и един такъв работещ да издържа цяло семейство, разкри експертът. Работещите бедни са основно в сектора на администрацията и услугите. Друг проблем е, че България е на последно място на обучения за възрастните, както и по дигитални умения, каза Русинова.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени