Работодателите: Очакваме "взривяване" на икономическата ситуация в България

В своя позиция работодателските организации обвиняват "българския управленски елит" в безхаберие и особено финансовия министър Асен Василев, който в тази тежка криза е излязъл в отпуск

Криза
Криза Източник: Zonanews

Бизнесът очаква "взривяване" на икономическата ситуация в България, а последиците от това ще са за всички, в случай че в следващите няколко дни правителството не одобри решение за енергийните компенсации на бизнеса. В своя позиция работодателските организации обвиняват "българския управленски елит" в безхаберие и посочват, че политиците са "забравили своя дълг".

 

Енергийните компенсации на българските фирми бяха одобрени по време на актуализацията на бюджета в парламента по предложение на ГЕРБ. С тях се поставя таван от 250 лв./МВтч, като всичко над тази цена се заплаща от държавата за периода юли – декември. За да стане това реалност обаче е нужно решение на Министерски съвет, с което да се определят допълнителни вноски във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", с които да се финансира програмата.

 

Такова решение липсва, а отговорният вицепремиер (бел. р. – Асен Василев) е в отпуск", посочват от бизнеса. Вчера на брифинг в Министерски съвет, поради отсъствието си Василев, той бе представен от свой заместник.

 

Липсата на такова решение възпрепятства сключването на договори между Министерството на енергетиката и търговците на електроенергия, което означава, че последните ще начислят в месечните фактури на небитовите потребители пълния размер на цената, без очакваната компенсация.

 

Казано иначе, само след два работни дни, на 1 август ще започне фактурирането към небитовите потребители и в тези фактури няма да има нито стотинка компенсация, а фактурираната цена ще е в пъти над икономически поносимата.

 

Настояваме за спешно решение на Министерския съвет за прилагане на гласуваните чрез Закона за държавния бюджет компенсации на високите електроенергийни цени. В противен случай, икономическата ситуация в страната ще бъде взривена, а последиците ще бъдат за всички!", пише в позицията.

 

За проблема алармираха и от асоциацията на търговците на ток. От бизнеса подчертават, че без енергийните компенсации ще бъдат факт фалити на предприятия, рязък ръст на безработицата, ускоряване на инфлацията и икономически крах.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени