Ръст на средната работна заплата с 10-12%, инвестиции за над 12 млрд. лв. в новия бюджет на Василев

Очакваме бюджетът да влезе в парламента за гласуване на 22 ноември, обяви финансовият министър

Асен Василев
Асен Василев Източник: МФ

Бюджетът е балансиран в рамките на Маастрихтските критерии. Предвиждаме 50% повече инвестиции. Инвестиционната програма се вдига от 8 на 12 млрд. лева.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на представянето на проекта на държавния бюджет за 2024 г. в Министерството на финансите.

 

Финансовият министър обясни, че бюджетът за догодина включва общо приходи от 77.6 млрд. лева и общо разходи от 83,8 млрд. лева. Заложени са рекордни инвестиции от над 12 млрд. лева капиталови разходи. 11% ръст на пенсиите по Швейцарското правило.

 

Заложени са капиталови разходи от над 1 млрд. лева във Фонда за общински проекти, по който могат общините да кандидатстват, добави той. "Това, което очакваме като увеличение на минималната работна заплата за следващата година е ръст между 10 и 12%", съобщи той.

Заложени са рекордни инвестиции за над 12 млрд. лева за догодина. Заложено е също увеличение на пенсиите по Швейцарското правило с 11%, каза Василев. По думите му към края на 2024 г. размерът на дълга няма да надвишава 48,9 млрд. лева.

 

Очакваме бюджетът да влезе в парламента за гласуване на 22 ноември, обяви Василев. Ще има и разширение на пункта "Капитан Андреево", където ще се изгради още един. Тези средства са предвидени в бюджета, съобщи финансовият министър.

 

Нарастват разходите за здравеопазване с 1,1 млрд. лева заради ръста на минималната работна заплата и вноските, които влизат в Здравната каса. Минималната работна заплата и минималният осигурителен доход ще се увеличи от 780 лева на 933 лева, което прави 50% от средната работна заплата за миналата година, каза Василев.

Разходите за образование ще нараснат с 590 млн. лева за предучилищното и училищното образование, което включва и увеличение на заплатите. Предвидени са 63 млн. лева за увеличение на нормативната издръжка на дете, обясни Василев.

Що се отнася дали това парламентът може да направи по-нисък дефицит, това е възможно, просто трябва да решат кои разходи да махнат. В рамките на следващите две седмици ще текат разговори и обсъждания по бюджета, включително и с парламентарно представените партии, поясни Василев.

 

"Очакваме инфлацията в края на 2024 г. да падне до 3%, а дефицитът, при който е разчетен бюджетът, е 3% на касова основа, 2.9% на начислена основа. Държавният дълг се очаква да остане горе-долу на същите нива, като процент от БВП, или 23.8% ", допълни той. 

 

"Нямаме информация за заобикаляне на санкциите от "Лукойл". Проверяваме информацията, която излезе в разследването на "Политико", коментира той.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени