Ръст на търговските обеми в рамките на геополитическите блокове

Започнаха да се появяват признаци на геоикономическа фрагментация

Международен валутен фонд (МВФ)
Международен валутен фонд (МВФ) Източник: Foto-basa.com

Международният валутен фонд (МВФ) отчита ръст на търговските обеми в отделните геополитически блокове, а не между тях, се посочва в публикувания доклад на МВФ за перспективите за развитие на световната икономика.

 

"Въпреки продължаващото геополитическо напрежение, обемът на световната търговия спрямо световния БВП не е намалял. Въпреки това започнаха да се появяват признаци на геоикономическа фрагментация, като повече търговия се извършва в рамките на геополитическите блокове, а не между тях.

 

По-специално, ако сравним средните стойности за периодите от 2017 г. до 2022 г. и от 2022 г. до първото тримесечие на 2024 г., можем да видим, че ръстът на търговията със стоки между геополитически отдалечени блокове е намалял с около 2,5 процентни пункта повече, отколкото в рамките на блоковете.

 

Ако геополитическото напрежение продължи да се развива, както по време на Студената война, може да възникне по-фрагментиран глобален търговски пейзаж", отбелязват авторите на статията, която беше публикувана като част от есенната среща на ръководните органи на фонда и Световната банка.

 

Според МВФ, ако фрагментацията "се придружава от увеличена търговия в рамките на блока, това не означава непременно бърза деглобализация; може да намали устойчивостта на глобалните вериги за доставки, да увеличи разходите за финансиране, да наруши трансграничното капиталовите потоци и намаляването на ефективността на пазара, забавянето на споделянето на знания между напреднали, развиващи се и нововъзникващи икономики ще увеличи разходите и рисковете за бизнеса и ще създаде по-големи икономически разходи за зеления преход.

 

Докладът подчертава "необходимостта от многостранно сътрудничество за ограничаване на разходите и рисковете, свързани с геоикономическата фрагментация и изменението на климата, и подпомагане на преструктурирането на дълга".

 

Експертите обръщат внимание на "геополитическите рискове, свързани с възможността за ескалация на регионални конфликти и как това може да се отрази на стоковите пазари".

 

"Цените на златото се покачиха с 21,9% до рекордни нива спрямо щатския долар, подкрепени от геополитическата несигурност, очакванията за намаляване на лихвите и инфлацията в САЩ", се казва в доклада. В същото време, според оценките на фонда, "по-нататъшното засилване на геополитическите различия може да повлияе негативно на търговията и инвестициите".

Още от "Бизнес и финанси"

Министър Тахов: България е лидер в износа на земеделски продукти за Китай сред страните от Централна и Източна Европа

През 2023 г. търговията със селскостопански и хранителни стоки между България и Китай е била на стойност 640.6 млн. щ. д., което е с близо 38 % над нивото от 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени