Рекорд в цената на въглищата в Китай

Проливни дъждове наводниха 60 мини, което допълнително влошава ситуацията

Китайска въгледобивна мина
Китайска въгледобивна мина Източник: Pinterest
Цените на термалните въглища в Китай скочиха до нови рекорди, след като неотдавнашни наводнения в ключовата въгледобивна провинция Шанси задълбочи проблемите в снабдяването, предаде Ройтерс.
 
Китай, най-големият в света потребител на въглища, се бори с разрастваща се енергийна криза, предизвикана от недостига и рекордно високите цени на въглищата. Правителството предприе редица мерки за увеличаване на добива на и покриване на търсенето на електроенергия на заводите.
 
Местните правителства в провинциите Шанси и Вътрешна Монголия, които са водещите производители на въглища в страната, наредиха на около 200 мини да увеличат добива. Проливни дъждове наводниха 60 мини само в провинция Шанси, което допълнително влошава ситуацията. Четири мини с общ годишен капацитет за добив на 4,8 милиона тона остават затворени, съобщиха властите от провинцията.
 
Най-активно търгуваните фючърсни контракти за октомври за термални въглища на борсата в Чъншоу поскъпнаха с 8 процента до 1781 юана за тон. Това е скок със 124 процента на годишна основа. Ноемврийските фючърси са прибавили 9,4 процента до над 1800 юана.

Още от "Бизнес и финанси"

Европейски служби започват спецоперация за борба с измамите със средства за възстановяване от пандемията

Операция "Сентинел" ще координира бoрбата с измамите, укриването на данъци, измамите с акцизи, корупцията, злоупотребите, незаконните присвоявания на средства и прането на пари

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени