Ричард Алибегов: За месец януари 2020 г., при същите киловати, както януари 2022, сметката е 4938 лв., а сега сметката беше 14 800 лв. - 11 800 лв. за плащане след компенсация

Той добави и че няма как с вдигане на цени в заведенията да се компенсира такава цена на тока и увеличението на цените на доставките към тях

Ричард Алибегов
Ричард Алибегов Източник: bTV

От ресторантьорския бранш сигнализираха, че получената компенсация заради високия ток, е недостатъчна. Това каза съпредседателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов пред bTV. "Даже при компенсация, плащаме двойна сметка и отгоре", обясни той и даде пример.

 

"За месец януари 2020 г., където сметката за ток при същите киловати, както януари 2022 – 4938 лв., а сега сметката беше 14 800 лв. В нея имаше компенсации от 5000 лв. Т.е. 11 800 лв. за плащане след компенсация срещу 4938 лв. за 2020 г. Отиваме на месец февруари 2020 г. 13 829 лв. е сумата за същия месец тази година и след компенсация получаваме сума за плащане от 13 710 за месеца", обясни Алибегов.

 

Според него цялата тази разлика стои в АЕЦ "Козлодуй": "Тя се трупа там като печалба. Те си стоят там - трябва да бъдат взети и върнати на бизнеса". Той добави и че няма как с вдигане на цени в заведенията да се компенсира такава цена на тока и увеличението на цените на доставките към тях, които са от 10 до 15%.

 

Алибегов добави и че няма отговор от компетентните институции дали става въпрос за грешки при компенсациите. Той заяви и че помощта "60/40" трябва да остане до края на годината, защото след пандемията на сектора ще са му нужни година-две, за да се възстанови.

Още от "Бизнес и финанси"

Очаква се предложението за размера на минималната заплата за 2026 г., експерти коментираха запазването на сегашния механ

Социалният министър Борислав Гуцанов вече обясни, че ако остане сегашният механизъм, МРЗ за следващата година ще бъде около 1200 лв.

Прочетете повече прочетете повече

В МЗХ се обсъдиха с бранша критериите за подбор по интервенциите за инвестиции в земеделски стопанства и преработка на с

В Стратегическия план има заделен значителен ресурс, именно за подобряване конкурентноспособността на сектора, заями зам.-министър д-р Лозана Василева

Прочетете повече прочетете повече

Европейският доклад за потребителите разкрива: онлайн измами, фалшива храна и подвеждащи етикети подкопават доверието в

Особено тревожно е състоянието при храните – широко разпространено е подвеждащо етикетиране, използване на термини като "био" и "еко" без реална сертификация, подмяна на съставки и заблуждаващи здравословни твърдения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени