Росица Макелова, КНСБ: Много по-висока от официалната е инфлацията на малката потребителска кошница

При яйцата има ръст от 45%, при млечните продукти ръстът е 40%, при меса, плодове и зеленчуци, хляб и зърнени 20%, коментира експертът 

Хранителни стоки, млечни поризведения, месо и месни произведения
Хранителни стоки, млечни поризведения, месо и месни произведения Източник: Zonanews

Инфлацията на малката потребителска кошница е много по-висока от официалната. Потреблението се свива. Можем да заключим, че хората се лишават от културен живот, спестяват от транспорт.

 

Това заяви за Euronews Bulgaria Росица Макелова от КНСБ във връзка с последните данни на Института за социални и синдикални изследвания към синдиката.

 

"Потреблението се свива. Можем да заключим, че хората се лишават от културен живот, спестяват от транспорт. При храните положението е много по-зле. Виждаме само при яйцата ръст от 45%, при млечните продукти ръстът е 40%, при меса, плодове и зеленчуци, хляб и зърнени 20%.", коментира експертът.


Росица Макелова уточни, че изчисленията на КНСБ за необходимата издръжка на живот у нас се базира международна методология. Това е потребителска кошница, включващи хранителни и нехранителни стоки и услуги, които гарантират нормален стандарт на живот – не само на физическото оцеляване, но също и на образованието и културния живот на личността.

 

"За жалост, човек на минимална работна заплата не може да си позволи на този етап да покрива всичките си жизнени нужди, поради което трябва да се лишава, за да оцелява. Все още минималната заплата е под 50% от необходимите средства за издръжка. Разходите на домакинствата растат по-бързо от увеличението на минималната заплата", казва Макелова.


Тя посочи, че покупателната способност на МРЗ е намаляла с 8%, а на СРЗ с 2%. КНСБ държи на значителен ръст на минималния доход, който ще се отрази и на СРЗ.

 

"Виждаме стихване на инфлационния натиск, може би до края на годината ще достигнем 20%. За следващата година няма как да да давам прогнози, зависи от много променливи, включително във външнополитически план", отбеляза синдикалистът.

 

КНСБ и КТ "Подкрепя" организират протестна акция за повишаване на доходите и запазване на работните места.

Макелова подчерта, че настояват за поне 20% ръст на МРЗ, въвеждане на необлагаем минимум, поне 15% ръст на възнагражденията в реалния и бюджетния сектор, забавяне на либерализацията в енергетиката за битовите потребители и въвеждане на дефиниция за енергийни бедни.

Още от "Бизнес и финанси"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени