Росица Велкова: Лукойл ще внесе в бюджета 100 милиона от свръхпечалбите си

България получи дерогация и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., но не може да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в други държави - членки на ЕС, или в трети страни

Лукойл Нефтохим България АД
Лукойл Нефтохим България АД Източник: Zonanews

Бургаската рафинерия "Лукойл България" се очаква да внесе до края на седмицата авансово в бюджета до 100 млн. лв. върху свръхпечалбата си. Това съобщи пред журналисти Росица Велкова, министър на финансите.

 

Тя обясни, че не ѝ е известно да има промяна в позицията на компанията, която доскоро не плащаше данъци в България, но през ноември на съвместна пресконференция с кабинета в Министерския съвет обяви, че ще плати около 700 млн. лв. данък през 2023 г., ако износът на горива от рафинерията в Бургас не бъде забранен.

 

Росица Велкова
Росица Велкова Източник: Zonanews

На пресконференцията беше посочено, че изпълнението на предвиденото в европейската регулация допълнително облагане на свръхпечалбата с данък от 33 на сто ще доведе до многократно по-големи приходи в бюджета на България.

 

Според разчетите след изземване на свръхпечалбите може да разчитаме в бюджета тази година да влязат 100 млн. лв., а догодина - 700 млн. лева, посочиха от Министерството на финансите.

 

България получи дерогация и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., но не може да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в други държави - членки на ЕС, или в трети страни.

 

Тези разпоредби се съдържат в приетия през уикенда от Съвета на ЕС девети пакет от санкции срещу Русия. Неотдавна кабинетът отправи питане към Европейската комисия дали полученото изключение от санкциите, влезли в сила на 5 декември, засяга и износа.

 

"Лукойл Нефтохим" пък посочва, че ако не може да изнася продуктите, част от които дори не са разрешени за употреба в ЕС, няма къде да ги съхранява и на практика ще трябва да спре да работи. Тази теза е подкрепяна и от служебния кабинет.

 

В пакета е записано, че България може да изнася за Украйна някои рафинирани продукти, получени от внесения въз основа на тези дерогации петрол, включително чрез транзит през други страни от ЕС при необходимост.

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени