Рублата продължава да пада на фона на изявленията на руските пропагандисти за нейната стабилност

В същото време стана известно, че руското правителство вероятно планира да разшири валутните ограничения и за чуждестранните дъщерни дружества на износителите

Рубла-долар
Рубла-долар Източник: РИА Новости

Тенденцията за падане на курса на рублата, се възобнови ден след указа на военнопрестъпника Путин, който задължаваше износителите да продават валутни приходи. На фона на съобщенията в руските медии за стабилността на рублата, доларът отново поскъпна на Московската борса в началото на търговията.

 

След като борсата започна работа, курсът на долара беше 97,51 рубли за $1, което е с 11,25 копейки повече от нивото при последното затваряне на борсата. След това се оказа, че курсът на долара е по-висок от нивото на сегашния официален курс с 22,35 копейки. Еврото не се търгува на борсата на 17 октомври.

 

Пропагандистките руски медии обаче съобщават, че "рублата е стабилна в очакване на забележими стимули за движение". Според коментарите инвеститорите са взели изчаквателна нагласа, изучавайки решението на руските власти да въведат за редица от най-големите износители задължителна продажба на валутни приходи, както и новините по тази тема.

 

Освен това участниците на валутния пазар очакват изявлението на Владимир Путин, който на 17 октомври участва във форума "Един пояс, един път" в Китай.

 

В същото време стана известно, че руското правителство вероятно планира да разшири валутните ограничения и за чуждестранните дъщерни дружества на износителите. На 16 октомври Министерството на финансите предложи да се задължат износителите да представят консолидирани отчети за активите и пасивите в чуждестранна валута в Банката на Русия, т.е. като вземат предвид всички дъщерни дружества, включително чуждестранни.

 

Припомняме, че на 11 октомври вечерта, след затварянето на валутната търговия, стана известно, че Владимир Путин е подписал указ за задължителната продажба на валутните приходи от някои от най-големите износители с цел стабилизиране на курса на рублата.

 

Износителите трябва да вложат най-малко 80% от валутните си приходи в руски банки и след това да продават поне 90% от тях на вътрешния пазар.

 

В същото време, въпреки че експертите признаха непосредствения ефект от указа на Путин, никой от тях не се изказа в полза на факта, че задължителната продажба на валутни приходи в бъдеще ще се отрази радикално на курса на рублата.

 

Източник: Экономическая правда

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени