Рублата с рекорден спад за последните 9 години, влезе в топ 3 на най-слабите валути в света

В Кремъл доларът при курс 100 рубли за $1 се смяташе за заплаха за режима - затова Централната банка беше инструктирана спешно да се намеси в ситуацията за стабилизиране на темповете и инфлацията в навечерието на изборите, насрочени за март 2024 г.

Долар-рубла
Долар-рубла Източник: Shutterstock

В края на 2023 г. руската рубла достигна най-силния си спад от 2015 г. насам и влезе в топ 3 на най-слабите валути на развиващите се страни, които се следят от Bloomberg. Курсът на долара нарасна от 71,8 рубли в началото на годината с 26% до 90,36 рубли в края на последната търговия на 29 декември. Еврото поскъпна с 28% - от 76,2 на 97,7 рубли, а китайският юан - с 24%, от 10,14 на 12,61 рубли. Само две валути в света показаха по-силен спад спрямо долара: турската лира (с 36,6%) и аржентинското песо (със 78%).

 

Рубла-долар-юан
Рубла-долар-юан Източник: Shutterstock

Девалвацията на рублата можеше да бъде още по-силна: през август ръстът на валутните курсове достигна 30-40%, доларът струваше повече от 100 рубли, а еврото проби границата от 110. В отговор Централната банка на Руската федерация рязко повиши основния лихвен процент от 7,5% на 16% годишно, а властите, първо непублично, а след това с президентски указ, поискаха износителите да продават повече валута на борсата, за да подкрепят валутния пазар.

 

От октомври четири дузини от най-големите компании са задължени да прехвърлят 80% от валутните си приходи на руски банки и да продадат 90% от този обем на фондовата борса. Централната банка ще може да изключи онези, които представляват заплаха за рублата, от търговията - Държавната дума й даде съответните правомощия в края на декември.

 

В Кремъл доларът при курс 100 рубли за $1 се смяташе за заплаха за режима - затова Централната банка беше инструктирана спешно да се намеси в ситуацията за стабилизиране на темповете и инфлацията в навечерието на изборите, насрочени за март 2024 г., съобщиха източници на Bloomberg.

 

Централната банка на Русия
Централната банка на Русия Източник: Яндекс

Президентската администрация очаква доларът да падне до 75-80 рубли преди изборите, съобщиха източници, близки до президентската администрация и правителството, пред сайта Meduza. Според един от тях Путин "не харесва" обменния курс от 90-100 рубли, въпреки че помага за запълване на бюджета, а укрепването на рублата трябва да покаже, че "ситуацията" в страната се "подобрява".

 

Властите ще могат да задържат рублата поне до пролетта, стига да е в сила президентският указ за задължителната продажба на чуждестранна валута, след което курсовете отново ще пълзят нагоре, а до зимата на 2024 г. доларът ще струва 103 рубли, според икономисти, анкетирани от Ройтерс. В бюджета за 2024 г. правителството включи долара на 90,1 рубли с последващо постепенно отслабване до 91,1 рубли през 2025 г. и 92,3 през 2026 г.

 

Проблемът за рублата беше рязкото намаляване на притока на чуждестранна валута - според института "Гайдар" през 2023 г. руската икономика ще получи $420 милиарда приходи от износ, което е най-ниската сума от пандемията през 2020 г., която е с 29% по-ниска в сравнение с година по-рано и с 15% по-малко от предвоенните нива.

 

Икономиката ще получи още по-малко реална валута: 40% от експортните транзакции, според Централната банка, се плащат в рубли. Това възлиза на около $250 милиарда валутен приток, от които почти половината се падат на юана. До края на 2023 г. в Русия могат да пристигнат само около 110-120 милиарда долара и евро, което съответства на нивото от началото на 2000-те години.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени