Румънският външен министър Ауреску разговарял с Генчовска за излизане от "Банката на СИВ", в която второто правителството на Радев наля 42 млн. евро преди два месеца

Международната инвестиционна банка е основана през 1970 г. като банка на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) на тогавашните социалистически държави

Външният министър на Румъния Богдан Ауреску
Външният министър на Румъния Богдан Ауреску Източник: Twitter
Румънското правителство започва процедура за излизане на страната от Международната инвестиционна банка, която основно обслужва руските финансови интереси и влияние. Това съобщи в своя акаунт в Twitter външният министър на Румъния Богдан Ауреску.
 
"Говорих с моите колеги Иван Корчок (Словакия), Ян Липавски (Чехия), Теодора Генчовска (България)", пише още Ауреску. 
 
 
Zonanews припомня, ча на 12.12.2021 г. второто служебно правителство на Румен Радев наля 42 млн. евро в тази контролирана от Москва банка чрез увеличаване на дяловете на страната във внесения уставен капитал на МИБ. Банката доскоро бе базирана в Москва, а отскоро е в Будапеща, като до момента България е дала 123 млн. евро и сега е вторият по големина акционер в банката. 
 
Международната инвестиционна банка е основана през 1970 г. като банка на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) на тогавашните социалистически държави. Страните - членки на банката, са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени