Русия капитулира пред инфлацията - Централната банка повиши лихвения процент до най-високото ниво от 2003 г. насам

По отношение на лихвените проценти Русия вече изпревари редица фалирали държави и страни от третия свят

Централната банка на Русия
Централната банка на Русия Източник: Яндекс

На среща в петък Централната банка на Русия реши да повиши основния лихвен процент от 19% на 21% годишно, се казва в съобщение на регулатора. Осмото поредно увеличение доведе нивото на лихвения процент в Русия до най-високото му значение от 2003 г. насам, което надхвърли нивото от първите седмици на нахлуването в Украйна: тогава централната банка повиши лихвения процент до 20% за кратък период от време.

 

"В средносрочен план балансът на рисковете за инфлацията все още е значително изместен към проинфлационни", обяснява Централната банка в съобщение, цитирано от The Moscow Times. Въпреки че годишната инфлация, според Росстат, постепенно се забавя - от 9,1% през юли до 8,5% в средата на октомври - месечният темп на растеж на цените остава висок: 0,48% през септември 0,46% през двете седмици на октомври.

 

Ако тези темпове се запазят, тогава годишната инфлация ще достигне почти 10%, изчислява Централната банка. Това е 2,5 пъти по-високо от инфлационната цел на Централната банка (4%), която тя не успява да постигне за пета поредна година.

 

"Проинфлационните ефекти" ще доведат до допълнително увеличение на бюджетните разходи и свързаното с това разширяване на дефицита му, пише регулаторът. До края на тази година правителството планира да похарчи 1,5 трилиона рубли над плана, главно за военни артикули, които вече струват на хазната 20 трилиона рубли от началото на инвазията в Украйна.

 

Решението на Банката на Русия е "капитулация пред инфлацията", отбелязва Евгений Коган, инвестиционен банкер, професор във Висшата школа по икономика. Централната банка призна, че не може да върне темпа на растеж на цените към целта не само през тази година, но и през следващата година. Прогнозите на Централната банка за инфлацията бяха повишени съответно до 8-8.5% и 4.5-5%.

 

Освен това централната банка повиши прогнозата си за средния основен лихвен процент до края на тази година: сега той е 21-21,3%. А това означава, че на срещата на 20 декември лихвеният процент може да бъде повишен веднага до 23%, пишат анализаторите на MMI. 

 

При сегашния основен лихвен процент, последван от цената на заемите в Русия, "има висок риск гражданските сектори на икономиката да изпаднат в рецесия", предупреждава Антон Табах, икономист в "Експерт РА".

 

Централната банка обаче е до голяма степен загрижена за запазването на проинфлационните рискове, казва Наталия Орлова, главен икономист в Алфа Банк. Намаляване на военните разходи не се очаква през следващата година, напротив - позицията "национална отбрана" ще се увеличи с още 22% и ще заеме една трета от бюджета - рекорден дял от съветско време.

 

По отношение на лихвените проценти Русия вече изпревари редица фалирали държави и страни от третия свят. Настоящият лихвен процент на Централната банка на Руската федерация е по-висок, отколкото в Замбия (13,5%), Гамбия (17%), Пакистан (17,5%), Ангола (19,5%) и Ливан (20%), които са във война и през 2020 г. допусна дефолт по дълга.

 

Историческият рекорд на лихвения процент на Централната банка в Русия е поставен през 1993-94 г.: на фона на хиперинфлацията след колапса на съветската икономика Централната банка го довежда до 210% годишно. Историческото дъно от 4,25% се установи през 2020 г.

Още от "Бизнес и финанси"

Димитър Радев: Необходимо е спешно дисциплиниране на бюджета

По думите му България е единствената страна, която е член на Банковия съюз, без да е член на еврозоната. В този контекст, подкрепата за присъединяването на страната ни в банковите среди остава силна и конструктивна

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отпуснаха на Украйна $20 млрд. от замразените руски активи; Зеленски благодари на Г-7 за новата помощ за общо $50 мл

Сега Украйна може да получи помощта, от която се нуждае, без да обременяваме данъкоплатците, заяви в изявление американският президент Джо Байдън.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени