Русия национализира руските активи на "Рено". Щели да възраждат "Москвич"

"През 2022 г. ще отворим нова страница в историята на Москвич" - каза московският кмет и допълни, че ще търсят автомобилни компоненти, родно производство, защото внос няма

Москвич
Москвич Източник: funart.pro

Министерството на промишлеността и търговията на Русия обяви, че руските активи на френския автомобилен производител "Рено" преминават в държавна собственост, предават руските агенции.
 
Сега АвтоВАЗ ще извършва сервизна поддръжка на автомобилите Renault в Русия, а също така ще продължи да произвежда цялата моделна гама Лада в заводите си. Министерството на промишлеността и търговията подчерта, че Renault е получило правото да изкупи обратно своя дял в АвтоВАЗ в рамките на шест години.
 
Френският автомобилен производител притежаваше почти 68% от акциите в съвместно дружество с Ростех, който притежава АвтоВАЗ. Renault на 23 март обяви спирането на производството в Русия.
 
АвтоВАЗ произвежда автомобили с пълен цикъл и компоненти за две марки - Lada и Renault. Заводите се намират в Толиати и Ижевск. Марката Lada се състои от пет семейства модели: Vesta, Xray, Largus, Granta и Niva.

 

Кметът на Москва Сергей Собянин пък съобщи как ще се запази производството и работните места в московския завод на френския производител. "Чуждестранният собственик реши да закрие завода на Renault в Москва.

 

Това е негово право, но не можем да позволим хилядите служители да останат без работа. Затова реших да включа завода в балансите на града и той да възобнови работата си, произвеждайки автомобили с историческата марка Москвич.

 

Ще се опитаме да запазим по-голямата част от персонала, който да работи директно в завода и неговите подизпълнители”, каза кметът, цитиран от Москва24. Според Собянин ПАО "Камаз" ще стане основен технологичен партньор на възродения Московски автомобилен завод "Москвич".

 

Първо ще бъде организирано производството на класически автомобили с двигател с вътрешно горене, а в бъдеще се планира производството на електрически автомобили. "Освен това, заедно с Камаз и руското министерство на промишлеността и търговията, работим по локализирането на производството на максимален брой автокомпоненти в Русия", добави кметът.

 

Собянин припомни, че преди почти 100 години заводът е произвеждал автомобили Ford, а от 1998 г. там се сглобяват Renault Logan, Renault Duster, Renault Sandero. "През 2022 г. ще отворим нова страница в историята на Москвич", завърши кметът.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени