Русия се приближава все повече до фалит

Русия трябва да изплати около 100 милиона долара по външния дълг в петък

Сградата на руското правителство
Сградата на руското правителство Източник: Novostipmr.com

Русия се приближи до потенциален фалит, след като Министерството на финансите на САЩ позволи да изтече срокът на ключово освобождаване от санкции, от което се възползваха американски инвеститори, съобщава Bloomberg.

 

На американските банки и физически лица ще бъде забранено да приемат плащания по облигации от руското правителство след 01:01 часа нюйоркско време в сряда, когато изтича лицензът, който досега позволяваше паричния поток, се казва в изявление на Министерството на финансите във вторник.

 

"OFAC няма да поднови разпоредбите на "освобождаването", което изтича на 25 май 2022 г. в 12:01 ч. EST", се казва в изявление на Министерството на финансите, публикувано от OFAC.

 

Министърът на финансите Джанет Йелън каза миналата седмица, че е "разумно вероятно" нейният отдел да позволи на лиценза да изтече, като каза, че това винаги е било предназначено да бъде временна мярка.

 

Решението да се пристъпи към прекратяване на съкращенията предполага, че Съединените щати биха предпочели да принудят Русия – под поредица от наказателни санкции заради войната й в Украйна – към фалит, отколкото да позволят да източи хазната си за американски инвеститори.

 

Календар за плащане от страна на Русия по облигации
Календар за плащане от страна на Русия по облигации Източник: Bloomberg News

Първо, притежателите на облигации извън Съединените щати все още могат да получат средствата. Тъй като повечето притежатели на руски облигации са в Европа, няма да има достатъчно кредитори, за да обявят неизпълнение, според ITI Capital, една от най-големите брокерски компании в Москва. Обикновено минималните притежатели са 25% от неизплатените облигации.

 

Русия трябва да изплати около 100 милиона долара по външния дълг в петък. Тъй като се очакваше вратичката да приключи, започнах да прехвърлям средства миналата седмица, за да продължа напред с новите ограничения.

 

Ако има неуспешно плащане, Русия има гратисен период от до 30 дни, за да намери решение, както направи в началото на май, когато осигури средства на инвеститорите в последния момент след първоначално блокиране на плащанията.

 

Като цяло Русия дължи около 1 милиард долара плащания с купони до края на 2022 г., но разполага с много пари, благодарение на притока на милиарди на седмица от продажбите на петрол, газ и други стоки.

 

Не всички плащания към американци бяха блокирани след 25 май. Съгласно лиценз, издаден от Министерството на финансите на 7 април, американските инвеститори трябва до 30 юни да се откажат от руската финансова институция Alfa-Bank AO и до 1 юли да се откажат от диамантената компания Alrosa PJSC.

 

Рублата – която вече достигна четиригодишен връх – не се промени много с съобщението на Министерството на финансите. Това беше най-добре представящата се валута в света тази година, като поскъпна с около 30% спрямо долара.

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени