Руската рубла е в тройката на най-слабите валути за август

Заедно с турската лира и аржентинското песо

Рубла-долар
Рубла-долар Източник: РИА Новости

От началото на годината руската рубла е девалвирала с 24 % спрямо долара. Сега нейният курс е 101 рубли за долар, а еврото се търгува срещу 111 рубли. 

 

Стремителното падане на рублата през 2023 г. я постави в тройката на най-слабите валути в света заедно с турската лира и аржентинското песо, пише Bloomberg. Обезценяването на руската рубла продължава главно поради влошаването на условията за външна търговия, западните санкции и ограниченията за експорта на основните приходоизточници каквито нефтът и газът представляват. 

 

ЕС и САЩ забраниха на Русия да използва евро и долари във външнотърговската си дейност. Ограниченията върху продажбата на руски нефт и в частност поставената пределна цена на черното злато, акто и рязкото съкращаване на доставките на руски природен газ в Европа доведоха до устойчиво свиване на експортните обеми и съответните приходи от това. 

 

Паралелно с това нараства руския внос, което промени баланса на търсене/предлагане на валута на руския финансов пазар и доведе до съществено отслабване на рублата. 

 

Освен това, върх устабилността на монетарната система в държавата-агресор негативно влияе и увеличеният износ на капитали от РФ, както и рязко увеличените разходи на бюджета за военни нужди. 

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени