Руската Сметна палата: Страната има проблеми с изплащането на външните си задължения

Одиторите отбелязват проблемите с погасяването на дългове към Европейската инвестиционна банка, към ЕБВР, към Северната инвестиционна банка и други международни финансови структури

Сметна палата на РФ
Сметна палата на РФ Източник: Yandex

Заради санкците, които й бяха наложени заради агресията срещу Украйна, през 2022 г. Русия е имала проблеми с изплащането на външния дълг. За миналата година Москва е платила задължения по външни заеми в размер на 68 % от необходимото, показва анализ на руската Сметна палата, цитиран от РБК.

 

Одиторите от руската Сметна палата отбелязват проблемите с погасяването на дългове към Европейската инвестиционна банка, към ЕБВР, към Северната инвестиционна банка и други международни финансови структури. 

 

Освен това, Русия е ограничена от възможността да тегли нови външни заеми. Фактическият обем привлечени нови средства по тази линия за миналата година е едва $35,2 млн. Това е едва 3,4 % от плановия показател на руското министерство на финансите за 2022 г. и води до огромни затруднения в иневстиционната програма на руското правителство. Според инвестиционната програма на правителството на РФ, през 2022 г. с външни заеми е трябвало да бъде финансирано строителството на 9 държавни проекта на стойност $1,15 млрд. 

 

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени