Руската централна банка спира търговията с валута, рублата се е сринала на най-ниското си ниво

Търговията на рублата през руските банки продължава при все по-рекордни дъна

Централната банка на Русия
Централната банка на Русия Източник: Яндекс

След като рублата продължи да се срива до рекордни исторически дъна спрямо долара и еврото, ЦБ на РФ обяви, че спира търговията с валута. Временно е преустановена и търговията на фондовата борса в Москва.

 

След новината за руска военна инвазия в Украйна руската валута поевтиня с близо 10% до рекордно дъно от близо 90 рубли за един щатски долара. Еврото пък поскъпна  до исторически връх, надхвърляйки нивото от 100 рубли (100,95).

 

Търговията на борсата в Москва беше временно спряна, след като при нейния старт имаше агресивни разпродажби на рубли и акции, както и срив на основните борсови индекси. Фондовият индекс RTS, който е деноминиран в долари, се срива с 20,25%, а индексът MOEX, който е в рубли, спада с близо 14%.

 

Въпреки временно спиране на борсата в Москва, търговията на рублата през руските банки продължава при все по-рекордни дъна, като например Alfa Bank предложи да закупи долари и евро на цени съответно от 91,44 и 101,11 рубли.

 

Най-големият руски кредитори - Sberbank пък предлага да плати за всеки един щатски долара 116 рубли, предаде агенция РИА новости.

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени