Руски милиардер е бил принуден да продаде акциите си от собствената си банка за "копейки" - нарекъл войната безсмислена

Той си наел охрана, защото приятели с връзки в руското разузнаване, му казали, че Кремъл искал да го убие

Тинкоффбанк
Тинкоффбанк Източник: Тинкоффбанк

Руският милиардер Олег Тинков заяви, че е бил принуден да продаде банката си само за частица от истинската ѝ стойност заради критиките си срещу войната на Москва в Украйна, предаде ДПА.

 

"Не можех да обсъждам цената. Беше като заложническа ситуация: приемаш каквото ти се предлага. Не можех да преговарям", описа той продажбата в интервю за "Ню Йорк таймс", което днес влезе във водещите заглавия на новините в Русия. Той си наел охрана, защото приятели с връзки в руското разузнаване, му казали, че Кремъл искал да го убие, съобщава милиардерът, който от няколко години живее в чужбина.

Олег Тинков
Олег Тинков

 

Според Тинков администрацията в Кремъл също така е заплашила мениджмънта на основаната от него "Тинкофф Банк", че финансовата институция ще бъде национализирана, ако не прекъсне връзките си с Тинков. Тинков е бил принуден да продаде 35-те си процента от акциите "за копейки".

 

Купувачът - милиардерът Владимир Потанин - му платил едва 3 процента от истинската им себестойност, недоволства Тинков. "Тинкофф Банк" отрече версията на основателя си. Не е имало никакви заплахи, заяви втората по големина руска частна банка.

 

През април Тинков нарече "безсмислена" войната срещу Украйна, наредена от руския президент Владимир Путин, и каза, че 90 процента от руснаците са против нея.

 

Той отдаде провалите на руската армия на корупцията с думите, че цялата страна е в плен на роднинско-приятелски назначения, подмазвачество и сервилност. Два дни по-късно "Тинкофф Банк" обяви, че си сменя името. Малко след това беше обявена и продажбата на дяловете.

 

Още от "Бизнес и финанси"

Пеевски се закани на проруската "Възраждане": Няма да позволя референдум срещу еврото

Реакцията му идва в отговор на изразеното по-рано днес намерение от страна на "Възраждане" и "Има такъв народ" да внесат отново искане за провеждане на референдум срещу еврото

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени