Руските компании започнаха масово да фалират

Броят на фалиралите компании се е увеличил с почти 60% в сравнение с миналата година

Московското сити
Московското сити Източник: Pixy

Русия е засегната от вълна от корпоративни фалити: през първите два месеца на 2024 г. броят на фалиралите компании се е увеличил с почти 60% в сравнение с миналата година, съобщи The Moscow Times.

 

През януари 571 фирми са обявени в несъстоятелност срещу 364 преди година, а през февруари - 771 срещу 478, изчисли "Комерсант" въз основа на доклади от съдебни актове в ЕФРСБ. Така увеличението през януари 2024 г. е около 57%, а през февруари - 61%.

 

Преди това броят на фалитите постоянно намаляваше: през 2021 г. той беше 10 306 случая, а през 2023 г. - 7400. Както мораториумът върху фалитите по време на пандемията от коронавирус, така и мораториумът върху санкциите през 2022 г. допринесоха за спада.

 

"Въпреки дискусиите за целесъобразността от въвеждане на мораториум през 2022 г., постфактум може да се твърди, че редица компании успяха да се адаптират към новите икономически реалности и да преодолеят трудностите (от ковид пандемията, бел. ред.)", казва Вадим Бородкин, съветник в Orchards.

 

Според него през 2023 г. големите кредитори, дори "имащи правната възможност да търсят принудително изпълнение и да подават молби за обявяване в несъстоятелност на големи длъжници, често са поемали по различен път, договаряйки преструктуриране (на дълговете, бел. ред.)".

 

През 2024 г. обаче увеличаването на броя на фалитите може да се окаже устойчива тенденция, както се вижда от статистиката по процедурите за наблюдение. Такива процедури се въвеждат от съда, след като длъжникът или неговият кредитор са признали молбата за неплатежоспособност на юридическо лице за основателна. Проследяването продължава от пет месеца или повече. То показва броя на стартиралите нови производства по несъстоятелност в корпоративната сфера.

 

През 2023 г. е въведено наблюдение в 7532 компании, което е с 44,1% по-високо в сравнение с 2022 г. (5225 юридически лица), когато е бил в сила мораториумът. През януари тази година броят на последващите процедури се е увеличил с 3%, а през февруари с 3,2% на годишна база. В по-голямата част от случаите, след приключване на процедурата по надзор, дружеството се обявява във фалит и се образува производство по несъстоятелност.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени