Руският технологичен гигант "Яндекс" предупреди за възможен фалит

Тази седмица Nasdaq и Нюйоркската фондова борса спряха всички котировки на руски компании

Яндекс
Яндекс Източник: Yandex

Руският технологичен гигант "Яндекс" предупреди, че може да не изпълни задълженията си, след като акциите му бяха блокирани на цифровата борса в Ню Йорк.

 

Тази седмица Nasdaq и Нюйоркската фондова борса спряха всички котировки на руски компании, докато те не обяснят как ще бъдат засегнати от санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници след нахлуването на Москва в Украйна.

 

В съобщение за пресата "Яндекс", чието юридическо седалище е в Нидерландия, но основните му офиси са в Русия, заяви, че не е обект на санкциите.

 

"Понастоящем не съществуват регулаторни ограничения върху възможността на лица от САЩ, Обединеното кралство или ЕС да придобиват и търгуват с ценни книжа на "Яндекс", се казва още в съобщението.

 

Въпреки това компанията, често наричана "руския Google" заради размера и обхвата на услугите си, заяви, че ако бъде спряна за повече от пет дни, собствениците на определени облигации ще могат законно да изкупят дълга си с лихва. Компанията добави, че проучва какви възможности за финансиране има.

 

В отговор на запитване на AФП Nasdaq заяви, че котировките на "Яндекс" "остават спрени". През 2021 г. Yandex е спечелила около 4,77 млрд. долара.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени