С нови 10 % поскъпнаха основните хранителни стоки у нас само в последните 3 седмици

Вече дори кренвирши струват колкото чисто месо

Хранителни стоки, млечни поризведения, месо и месни произведения
Хранителни стоки, млечни поризведения, месо и месни произведения Източник: Zonanews

Вече има кренвирши, които струват колкото чисто месо Само за последните 3 седмици цените на основните хранителни стоки по тържищата в страната поскъпнаха с нови 10%, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

 

Тенденцията не е само в България, това се случва в целия ЕС и икономисти предричат, че тази нова вълна ще продължи и догодина. През последната седмица няма драстичен скок на цената на едро на никоя стока, но от началото на октомври вече се е натрупал значителен ръст на цените от около 10%, след като от юли до септември по тържищата имаше известно затишие.

 

Това оскъпяване обхваща всички основни хранителни продукти, като при някои от тях вече има абсурдно високи цени. Например кренвиршите, чиято цена на едро до началото на лятото беше около 4,20 лв. за килограм, през третата седмица на октомври стигна 5 лв.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени