С популяризиране на стари местни видове лозя и модернизирани винарски изби привличаме енотуристи в пограничния район между България и Гърция

4,7 млн. лв. са инвестирани по програмата за трансгранично сътрудничество между двете страни за развитие на винен туризъм в региона

С популяризиране на стари местни видове лозя и модернизирани винарски изби привличаме енотуристи в пограничния район между България и Гърция
С популяризиране на стари местни видове лозя и модернизирани винарски изби привличаме енотуристи в пограничния район между България и Гърция Източник: Пресцентър на МРРБ

Модернизирани винарски изби, проучени редки лозови сортове и популяризиране на характерни за граничния регион между България и Гърция сортове грозде и вино. Това са резултатите от проекти на обща стойност 4,7 млн. лв. за развитие на винения туризъм в пограничните населени места. Средствата са осигурени по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция- България 2014-2020 г., която се съуправлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 


Над 2,2 млн. лв. са инвестирани по проекта "SOS за застрашени традиционни сортове лози”. Той е реализиран в партньорство между Изпълнителна агенция по лозата и виното, Сдружение "Просперитет и развитие за България", Изложбен изследователски институт, Солун и Международен гръцки университет, Гърция. Целта на проекта е опазването на лозята, особено попадащите в екологичната мрежа Натура 2000 в пограничния регион.

 

С помощта на учените са предложени мерки за опазване на местните лозови видове от нежелана загуба поради климатични промени и човешки дейности, свързани със земеделието, туризма и градското развитие и въвеждането на нови сортове. За целта е изградено експериментално поле, в което са засадени лози от застрашени видове. След проучвания в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково са идентифицирани 14 застрашени от изчезване сорта – "Тамянка", "Керацуда", "Гергана", "Димят", "Сандански мискет", "Букет", "Шевка", "Червен мискет", "Мавруд", "Руен", "Широка мелнишка лоза", "Памид", "Рубин" и "Мелнишки рубин". Запазването на старите местни сортове, които имат отлична адаптация към районите, допринася за устойчивостта на природните ресурси на местно ниво. По проекта е създаден обучителен център за провеждане на практически занятия за местни фермери и представители на местните власти.

 

2-2
2-2



Над 1,4 млн. лв. са вложени по проекта "Разработване идентичността на продукцията, почвата и региона" (DIONYSOS). Той е реализиран в партньорство между Аграрен университет - Атина, Гърция, Институт по лозарство и винарство, Плевен, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Агенция за развитие на Кавала - Предприятие на местните власти, Гърция, Федерация на професионалните, занаятчийски и търговски асоциации на Еврос, Агенция за транснационално обучение и развитие, Гърция, Община Кирково и Хасковската търговско промишлена палата. 


Той е насочен към повишаване на добавената стойност на лозарството като природно и културно богатство за развитие на винения туризъм, повишавайки привлекателността на района, както и подобряването на опазването на местния ландшафт и биоразнообразие. Проектът промотира култивирането и отглеждането на стари местни сортове лози, подчертава местната културна и производствена идентичност и прилага различни подходи за популяризиране на района като дестинация за енотуризъм. За целта е проучена идентичността на вината и лозята в региона, изготвен е пътеводител за винен туризъм, обучени са хотели и ресторанти относно видовете вина и техните качества. Създадена е и дигитална платформа за местните винени изби, популяризирани са местната кухня, базирана на виното. В лозарските области са поставени информационни табели, проведени са участия в специализирани панаири, организирани са турове за дегустация на вино. 


Над 1,1 млн. лв. са вложени по инвестиционния проект LAKOSTO, който е изпълнен между компаниите VINOS LTD, България и Konstantinos V. Lalikos & Partners, Гърция по мярката за предоставяне на директна помощ за малки и средни предприятия. Чрез него винарската изба на гръцкия партньор е модернизирана със съвременни машини, произведени във Франция, които подобряват характеристиките на гроздето и дават по-качествен продукт.

 

Машина за производство на вино
Машина за производство на вино Източник: Пресцентър на МРРБ

В България е създадена компания за търговия на едро с вино, чиято цел е да се популяризират вината на трансграничния проектен партньор. Чрез създадената база за продажба на вина и дегустационен център се представя не само виното като продукт, но и се създава култура към консумацията на вино и местни традиционни свързани продукти. 

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени