Съдът потвърди решението на БНБ за отстраняването на Андрей Гюров

След като ВАС окончателно потвърди решението за отстраняването на Гюров, финалната дума ще бъде на Народното събрание

Андрей Гюров, ПП
Андрей Гюров, ПП Източник: Zonanews

Върховният административен съд отхвърли в понеделник жалбата на Андрей Гюров, който протестира срещу решението за незабавното му отстраняване от управата на БНБ. Определението на тричленния състав на ВАС може да бъде обжалвано.

 

Съдиите смятат, че в искането на Андрей Гюров не се съдържат твърдения, които да обосновават значителна или трудно поправима лична или имуществена вреда във връзка с неговото незабавно отстраняване.

 

"При липса на твърдения в тази посока, не може да се направи преценка нито за характера на значителните и трудно поправими вреди, които биха настъпили от предварителното изпълнение на решението, нито за техния мащаб", се казва в съдебното решение.

 

Върховен административен съд (ВАС)
Върховен административен съд (ВАС) Източник: Zonanews

В същото време ВАС коментира, че всички останали аргументи на Гюров, които засягат по същество въпроса за неговото отстраняване, се разглеждат в друго дело.

 

До делото се стигна, след като на 16 юли Управителният съвет на БНБ единодушно прие, че са налице основания за освобождаването на Гюров. Причината е установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост заради непрекратено навреме участие в търговско дружество и в нестопански организации.

 

Ресорът на Андрей Гюров е управление "Емисионно", т. е. той отговаря за валутния борд, за управлението на международните валутни резерви на страната от 68 млрд. лв. и за преструктурирането на проблемни банки.

 

Българска народна банка (БНБ)
Българска народна банка (БНБ) Източник: Zonanews

Решението на управата на БНБ не освобождава директно Гюров от поста подуправител на БНБ, защото по закон това е само в правомощията на Народното събрание, което го е избрало. След като ВАС окончателно потвърди решението за отстраняването на Гюров, финалната дума ще бъде на Народното събрание.

 

По-рано антикорупционната комисия обяви, че Андрей Гюров е в несъвместимост, защото не е напуснал управата на фирмата "Йонтех Инженеринг" ООД в продължение на четири месеца след като е бил избран в БНБ. Освен това не е декларирал и участието си в сдруженията "Балкански-Паница Институт за научни изследвания" и "Голф-клуб Благоевград".

 

Принципно Законът за БНБ позволява извършването на нестопанска дейност, но само ако е неплатена и при условие че управителният съвет на банката е дал съгласие. Гюров е пропуснал да задейства тази процедура и съответно решение на управата на банката по този въпрос няма.

 

В решението си комисията посочва, че има възможност избраният за публичен пост да декларира несъвместимост и след това да я отстрани в рамките на един месец. В този срок подуправителят на БНБ не е предприел такива действия.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени