Санкциите хванаха военнопрестъпника Путин за гърлото - РЦБ спира продажбата на чужда валута до септември

Ще бъде обаче разрешена обмяната на чуждестранна валута срещу рубли по всяко време

Руската централна банка
Руската централна банка Източник: РБК

Русия спира продажбата на чуждестранна валута до 9 септември. Това съобщи Руската централна банка, която е под ударите на безпрецедентни санкции от Запада заради руската офанзива в Украйна, информира Франс прес.

 

От РЦБ посочват, че в периода между 9 март и 9 септември банките няма да могат да продават чуждестранна валута на гражданите. Ще бъде обаче разрешена обмяната на чуждестранна валута срещу рубли по всяко време.

 

До 9 септември тегленето на пари от сметките в чуждестранна валута в руските банки ще бъде ограничено до 10 000 долара, а останалата сума ще може да се тегли единствено в рубли по действащия обменен курс.

 

Независимо от валутата в сметката тегленето може да става само в долари и на касата. В комюникето на РЦБ се уточнява, че всяка друга подобна операция ще отнема "няколко дни".

 

В понеделник рублата достигна нови исторически минимуми спрямо чуждестранните валути, след като Русия беше ударена от безпрецедентни западни санкции, включително срещу РЦБ и най-големите руски банки.

 

Вчера руската икономика понесе нов тежък удар, след като американският президент Джо Байдън забрани вноса на руски петрол и газ в САЩ.

 

Руската икономика и финансова система преживяха сериозен трус, след като Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство, Канада и Съединените щати се споразумяха избрани руски банки да бъдат изключени от системата SWIFT, което ще ги постави извън международната финансова система.

 

Това беше част от обявения трети пакет санкции на Запада срещу Русия заради нахлуването й в Украйна. Към санкциите се присъдиниха и неутрални до този момент страни като Швейцария.

Още от "Бизнес и финанси"

Министър Тахов: През месец юни ще отворим прием по две мерки от ПРСР на стойност 160 милиона лева

Той съобщи още, че за целия програмен период 2014-2020 г. по Програмата по подмярката за инвестиции в земеделски стопанства са сключени над 3 400 договора с общ размер на одобрените разходи над 3,25 млрд. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Иванов: Ще предложа на Надзорния съвет на НОИ актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%

Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени