Санкциите нямали ефект ли? Заради тях Русия вече е загубила 60% от морския си пазар на суров петрол в Европа

Този пазар ще изчезне почти напълно след осем седмици и последните санкции ще направят много трудно пренасочването на потоци другаде

Руски нефт, руски петрол
Руски нефт, руски петрол Източник: Depositphotos

Русия е загубила три пети от продажбите си по море в Европа, откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари. Този пазар ще изчезне почти напълно след осем седмици и последните санкции ще направят много трудно пренасочването на потоци другаде.

 

Доставките на суров петрол за Европа са средно 630 000 барела на ден през четирите седмици до 7 октомври, което е спад от 1,62 милиона преди инвазията. Танкерите, превозващи руски петрол, сега са принудени да отделят четири пъти повече време за извършване на всяка доставка до Индия, отколкото преди това биха направили за изпращане на товар до Нидерландия, или 10 пъти повече време, отколкото би им отнело, за да стигнат до Гданск в Полша.

 

Последният кръг от санкции на Европейския съюз, приети в отговор на анексирането на части от Украйна от президента Владимир Путин, включва забрана за превоз на руски суров петрол навсякъде по света с танкери на ЕС – ескалация, която може значително да увеличи въздействието върху морските потоци. Санкциите също бяха преразгледани, за да се включи таван на цените, поддържан от Министерството на финансите на САЩ, според който от 5 декември купувачите на руски суров петрол могат да използват европейски кораби, застраховки и други услуги, но само ако цената, която плащат, е под определен праг.

 

Русия каза, че няма да продава петрола си на никого, който налага таван на цените, предупреждавайки, че въвеждането му може да накара страната да намали производството, а основните й клиенти остават малко вероятно да одобрят плана. Все пак съществуването на такъв механизъм се очаква да засили преговорната сила, която ключовите клиенти Китай, Индия и Турция имат спрямо Русия за бъдещи покупки.

 

Потоците към тези три страни, които първоначално се намесиха, за да запълнят празнината, след като европейските купувачи започнаха да избягват износа на Москва, достигнаха своя връх през юни от 2,2 милиона барела на ден. През четирите седмици до 7 октомври тази цифра е намаляла с около 320 000 барела на ден.

Обемът на танкерите, които все още не показват крайните дестинации, може да намали тази разлика, но няма да я премахне напълно.

 

Докато общите потоци суров петрол, изпратени от Русия през седмицата до 7 октомври, се понижиха, средната стойност за четири седмици, която изглажда част от шума в данните, се движеше в обратна посока. Най-новите доставки надвишават тези от седмицата, завършваща на 9 септември, когато потоците от тихоокеанското пристанище Козмино бяха намалени поради преминаването на бурята Хинамнор.

 

Потоци суров петрол по дестинация

Общият износ се повиши на средна база за четири седмици, но остана под 3 милиона барела на ден за четвърта седмица; това е най-дългият период от началото на март, когато това ниво на пратките е било под този праг. Увеличението се дължи на потоците към Азия, които достигнаха най-високото си ниво от юни. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са превози, извършвани от KazTransoil, които преминават транзитно през Русия за износ през Уст-Луга и Новоросийск.

 

Дестинации на износа на руски петрол
Дестинации на износа на руски петрол Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването в Украйна от Русия Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на ЕС за морските превози на Русия, които трябва да влязат в сила през декември.

 

Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни спадна за четвърта седмица до 604 000 барела на ден, което е най-ниското ниво за годината досега, през четирите седмици до 7 октомври. Потоците са намалели с 56 000 барела на ден, или 8%, от период до 30 септември. Тези цифри не включват пратки до Турция.

Обемът, изпратен от Русия до страните от Северна Европа, е почти непроменен средно през четирите седмици до 7 октомври в сравнение с предходната седмица.

 

Клиенти на руски петрол в Черноморския регион
Клиенти на руски петрол в Черноморския регион Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Износът за средиземноморските страни се сви през четирите седмици до 7 октомври със спад в доставките както за Италия, така и за Турция. Потоците към региона, включително Турция, която е изключена от европейските цифри в горната част на този раздел, паднаха до най-ниското си ниво от март. Комбинираните потоци за България и Румъния остават непроменени спрямо предходната седмица, като увеличението на превозите за България компенсира спада в потока за Румъния.

 

Купувачи на руски петрол в Средиземноморието
Купувачи на руски петрол в Средиземноморието Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Азия

Доставките до азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби, които не показват крайна дестинация, които обикновено завършват в Индия или Китай, се увеличиха за четвърта седмица. Четириседмичният среден обем суров петрол, насочен към Азия, достигна най-високото си ниво от 16 седмици. Доставките, насочени към Азия, са средно 1,94 милиона барела на ден през четирите седмици до 7 октомври, с още 140 000 барела на ден в танкери, чиято точка на разтоварване не е ясна.

 

Азиатските купувачи на руски петрол
Азиатските купувачи на руски петрол Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Всички танкери, превозващи суров петрол до неидентифицирани азиатски дестинации, сигнализират за Порт Саид или Суецкия канал, като крайните точки на разтоварване е малко вероятно да бъдат очевидни, докато не преминат през водния път до Червено море. Повечето от тези кораби завършват в Индия, а няколко се насочват към Китай.

 

Потоци по местоположение на експорт

Общите потоци от руски суров петрол паднаха до триседмично дъно, спадайки с 410 000 барела на ден, или 12%, през седемте дни до 7 октомври в сравнение с предходната седмица. Потоците са по-слаби от всички региони с изключение на Арктика. Цифрите изключват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

 

Купувачи на руски петрол в Северна Европа
Купувачи на руски петрол в Северна Европа Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Приходи от износ

Притоците към бюджета на Кремъл от неговото мито за износ на суров петрол намаляха, падайки с $42 милиона до 15-седмично дъно от $125 милиона, през седемте дни до 7 октомври. Четириседмичният среден доход спадна по-умерено, спадайки с $3 милиона до 14-седмично дъно от 143 милиона долара.

 

Ставката на експортното мито през октомври е с 15% по-ниска от тази през септември при 6,06 долара за барел, най-ниската ставка за барел от февруари 2021 г., според изчисления на Bloomberg, използващи данни, публикувани от руското Министерство на финансите. По-ниската ставка на митото засилва въздействието върху приходите на Кремъл от по-ниските доставки.

 

Митническите ставки изглежда ще паднат отново през ноември, освен ако отстъпката за Urals спрямо Brent не се стесни допълнително през последните седмици. Средната цена на Brent от 15 септември е намаляла с 5% в сравнение с периода, използван за изчисляване на митата през октомври, като остават само четири дни.

 

Потоци от произход до дестинация

Следващите диаграми показват броя на корабите, напускащи всеки терминал за износ и дестинациите на сурови товари от четирите региона за износ.

Общо 28 танкера са натоварили 20,6 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 7 октомври, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е спад с 2,9 милиона барела до триседмично дъно. Дестинациите се основават на това къде корабите сигнализират, че се насочват към момента на писане, и някои почти сигурно ще се променят с напредването на пътуванията. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

 

Общият обем на корабите, товарещи руски суров петрол от балтийските терминали, падна до триседмично дъно, спадайки с 314 000 барела на ден. От 12-те танкера, товарещи се в Приморск и Уст-Луга, само един се насочва към Северна Европа. Доставките от Новоросийск в Черно море също спаднаха до триседмично дъно. За разлика от тях доставките от Арктика скочиха до петседмичен връх, като три кораба напуснаха Мурманск през седмицата до 7 октомври.

 

Потоците суров петрол от източните петролни терминали на Русия намаляха след ръста от предходната седмица. Бяха натоварени осем товара суров петрол ESPO, като всички товари с изключение на един бяха насочени към Китай. Другият кораб се насочва към Шри Ланка, където отделен ESPO товар е закотвен от 19 септември, поради недостиг на валута за плащане на суровия петрол.

 

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени