САЩ и Япония искат оставката на Кристалина Георгиева

Очакват бързо решение на борда на Международния валутен фонд

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева Източник: Zonanews

Кристалина Георгиева да бъде отстранена от поста управляващ директор на Международния валутен фонд са поискали САЩ и Япония, съобщи "Файненшъл Таймс". САЩ и Япония имат най-голям дял сред гласовете на общото събрание на МВФ. Министерството на финансите на САЩ, което контролира 16,5% от акциите на МВФ, отказа официален коментар по повод статията на "Файненшъл Таймс", пише агенция Ройтерс.

 

Франция, Германия, Великобритания и Италия обаче са подкрепили Георгиева, посочва "Файненшъл Таймс". В неделя бордът на МВФ отново се срещна с Георгиева и адвокатската кантора, която твърди, че тя, докато е била изпълнителен директор на Световната банка, е притискала служители да манипулират данните, за да повишат позицията на Китай в класацията "Да правиш бизнес", съобщи агенция Ройтерс.

 

Целта на срещата е била бордът на МВФ да "изясни подробности" по случая. Според източник на  Ройтерс, запознат с дискусиите, Кристалина Георгиева ще бъде отстранена от МВФ. "Бордът постигна по-нататъшен значителен напредък в своята оценка с оглед много скоро да приключи разглеждането на въпроса", гласи официалната позиция на Фонда след срещата в неделя. В понеделник започнаха годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон, но събитието е засенчено от скандала с Кристалина Георгиева, пише "Файненшъл Таймс".

 

Затова според анализатори ще се търси бързо решение на проблема. Изпълнителният съвет на МВФ в петък обсъжда твърденията за притискане на служители от Кристалина Георгиева в продължение на пет часа, но до решение не се стигна, а беше насрочена нова среща с Георгиева и представители на адвокатската кантора "Уилмър Хейл" за неделя.

 

Тя се състоя късно в неделя вечерта, но отново не се стигна до конкретно решение. Според Ройтерс 24-членният борд на МВФ ще заседава отново в понеделник, за да реши дали Кристалина Георгиева ще остане начело на МВФ. Бивш ръководител на едно от поделенията във фонда коментира за "Файненшъл таймс", че разногласията в борда вече са отслабили способността на Георгиева да води институцията и са я оставили почти без алтернативи на това да бъде сменена.

Още от "Бизнес и финанси"

Европейски служби започват спецоперация за борба с измамите със средства за възстановяване от пандемията

Операция "Сентинел" ще координира бoрбата с измамите, укриването на данъци, измамите с акцизи, корупцията, злоупотребите, незаконните присвоявания на средства и прането на пари

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени