САЩ и Япония искат оставката на Кристалина Георгиева

Очакват бързо решение на борда на Международния валутен фонд

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева Източник: Zonanews

Кристалина Георгиева да бъде отстранена от поста управляващ директор на Международния валутен фонд са поискали САЩ и Япония, съобщи "Файненшъл Таймс". САЩ и Япония имат най-голям дял сред гласовете на общото събрание на МВФ. Министерството на финансите на САЩ, което контролира 16,5% от акциите на МВФ, отказа официален коментар по повод статията на "Файненшъл Таймс", пише агенция Ройтерс.

 

Франция, Германия, Великобритания и Италия обаче са подкрепили Георгиева, посочва "Файненшъл Таймс". В неделя бордът на МВФ отново се срещна с Георгиева и адвокатската кантора, която твърди, че тя, докато е била изпълнителен директор на Световната банка, е притискала служители да манипулират данните, за да повишат позицията на Китай в класацията "Да правиш бизнес", съобщи агенция Ройтерс.

 

Целта на срещата е била бордът на МВФ да "изясни подробности" по случая. Според източник на  Ройтерс, запознат с дискусиите, Кристалина Георгиева ще бъде отстранена от МВФ. "Бордът постигна по-нататъшен значителен напредък в своята оценка с оглед много скоро да приключи разглеждането на въпроса", гласи официалната позиция на Фонда след срещата в неделя. В понеделник започнаха годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон, но събитието е засенчено от скандала с Кристалина Георгиева, пише "Файненшъл Таймс".

 

Затова според анализатори ще се търси бързо решение на проблема. Изпълнителният съвет на МВФ в петък обсъжда твърденията за притискане на служители от Кристалина Георгиева в продължение на пет часа, но до решение не се стигна, а беше насрочена нова среща с Георгиева и представители на адвокатската кантора "Уилмър Хейл" за неделя.

 

Тя се състоя късно в неделя вечерта, но отново не се стигна до конкретно решение. Според Ройтерс 24-членният борд на МВФ ще заседава отново в понеделник, за да реши дали Кристалина Георгиева ще остане начело на МВФ. Бивш ръководител на едно от поделенията във фонда коментира за "Файненшъл таймс", че разногласията в борда вече са отслабили способността на Георгиева да води институцията и са я оставили почти без алтернативи на това да бъде сменена.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени