САЩ не позволиха на Москва да изплати дълг от над 600 милиона долара от резервите си в американски банки

JPMorgan Chase обработваше досега плащанията като банка посредник

JPMorgan Chase
JPMorgan Chase Източник: Pinterest

САЩ не позволиха на руското правителство да изплати на притежателите на руски суверенен дълг над 600 милиона долара от резервите, държани в американски банки, предаде БТА.

 

Мярката цели да увеличи натиска над Москва и да намали достъпа й до американски долари, посочва Ройтерс. По силата на санкциите, наложени на Русия заради инвазията ѝ в Украйна, резервите на руската централна банка в чужда валута, съхранявани в американски финансови институции, са замразени.

 

До вчера американското финансово министерство разрешаваше на руските власти да ползват тези фондове, за да правят плащания по купони по деноминиран в долари суверенен дълг, като за всяка плащане се вземаше отделно решение.

 

В понеделник дойде време за най-голямото плащане от началото на войната, включващо 552,4 милиона долара плащане по главница на падеж и американските власти решиха да отрежат достъпа на Москва до замразените фондове, посочи говорител на финансовото ведомство. Вчера трябваше да бъде извършено и плащане на 84 милиона долара по купон за облигации с падеж през 2042 г. З

 

абраната изправя Москва пред трудния избор дали да използва доларите, до които има достъп, за да плати дълговете си, или да ги запази за други нужди, като например финансирането на войната, посочи говорителят.

 

"Русия трябва да избере между това да пресуши ценните си доларови резерви или да изпадне в дефолт. На "Джей Пи Морган Чейз" (JPMorgan Chase), която обработваше досега плащанията като банка посредник, този път ѝ беше забранено да го стори, съобщи информиран източник, цитиран от Ройтерс. Русия все пак има 30-дневен гратисен период, за да извърши плащането.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени