САЩ отчетоха втория най-голям дефицит в историята си

Дефицитът на федералния бюджет е достигнал 2,8 трилиона долара през финансовата 2021 година

Министерството на финансите
Министерството на финансите Източник: Thewashingtonstandard
Министерството на финансите на САЩ съобщи, че дефицитът на федералния бюджет е достигнал 2,8 трилиона долара през финансовата 2021 година. Този дефицит стана вторият по големина в цялата история на САЩ, пише The Hill. Миналата година бюджетният дефицит скочи до рекордните 3,1 трилиона долара, тъй като икономиката на страната беше силно засегната от пандемията COVID-19 и огромен брой предприятия в цялата страна бяха принудени да преминат през временен локдаун, добавя Фокус.
 
И все пак тази цифра е повече от два пъти по-висока от рекорда, поставен през 2009 г., когато бюджетният дефицит беше 1,4 трилиона долара по време на Голямата рецесия. В съвместно изявление Министерството на финансите и администрацията и бюджета на Белия дом докладваха за бюджетния дефицит за 2021 фискална година (1 октомври - 30 септември), който се оказа с 897 милиарда долара по-малко от прогнозираните 3,7 трилиона долара.
 
В същото време в новия бюджетен доклад се казва, че държавните приходи през данъчната 2021 година възлизат на 4 трилиона долара, което е с 18,3% повече в сравнение с предходната година, надхвърляйки по този начин предишните прогнози. Този ръст се дължи на "увеличаване на обема на данъците върху нетните доходи на физически лица и корпорации на фона на подобряваща се ситуация в икономиката".
 
Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън посочи бюджетния доклад като "доказателство, че американската икономика се възстановява". 

Още от "Бизнес и финанси"

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Ива Петрова: Енергийната трансформация не може да бъде успешна и устойчива без прякото ангажиране на гражданите в процес

Проектът на актуализиран Интегриран план енергетика климат определя националния принос на страната към повишената европейска цел за енергията от ВИ през 2030 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени