САЩ санкционираха банка-прикритие на руските служби в Унгария

България все още е посочена от банката като член, макар да уведоми институцията, че напуска

Международната инвестиционна банка в Будапеща
Международната инвестиционна банка в Будапеща Източник: Zonanews

САЩ наложиха ограничения на Международната инвестиционна банка в Будапеща като част от санкциите срещу Русия. Това е основана през 1970 г. банкова институция за страните от бившия Съвет за икономическо сътрудничество в съветския блок, от която напуснаха повечето страни от Централна европа, но България все още е член.

 

Санкциониран е и Имре Ласлоцки, зам.-председател на Управителния съвет на МИБ, отговарящ за стратегическото планиране и международно сътрудничество. Възпитаник на Московския институт за международни отношения, той е дипломат от кариерата в родината си и доскоро заемаше висши постове във външното министерство на Унгария, вкл. департамента за човешки ресурси. 

 

Още двама членове на ръководството на МИБ - руснаците Николай Косов и Георгий Потапов, също са в списъка. Бащата на Николай Косов - генерал със същото име, ръководи съветското разузнаване в Будапеща в продължение на 12 години до средата на 80-те години. ТАСС описа майка му Елена като един от значимите съветски шпиони, защото като млада служителка в представителството на СССР в ООН участвала в края на 40-те и началото на 50-те години в кражбата на тайните за американската атомна бомба.

 

На 1 февруари 2023 г., в самия край на мандата на предишното 48-о Народно събрание, то гласува България окончателно да прекрати членството си в Международната инвестиционна банка (МИБ). Против решението гласуваха БСП и "Възраждане". Процедурата не е приключила и в момента на сайта на МИБ като членове са посочени България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, а Словакия и Чехия напуснаха неотдавна.

 

Русия е най-големият акционер в МИБ с 47.21% дял във внесения капитал на банката. България участваше с 42.2 млн. евро в капитала на банката, или 9.88 на сто от него. Още преди очакваната по този повод пресконференция на американския посланик в Будапеща Дейвид Пресман няколко издания, включително "Блумбърг", съобщиха, че ще бъдат санкционирани няколко души и че вероятно сред тях ще има банкери. Списъкът на OFAC днес съдържа десетки други имена от различни държави във връзка с нарушаване санкциите срещу Русия.

 

Реакцията на САЩ по повод преместването на банката в Будапеща през 2019 г. беше негативна, защото има подозрения, че тя е ще бъде удобно място за прикриване дейността на руски спецслужби. Специално по този повод правителството на Виктор Орбан прие закон, даващ значителни привилегии и изключения от унгарското законодателство за служителите ѝ. Това става в момент, когато отношенията с Вашингтон са на най-ниското ниво от края на Студената война, а през последните дни в един от т.нар. "Документи от Пентагона" беше цитиран Виктор Орбан да казва, че американското посолство се е наредило сред трите основни заплахи за управлението му.

 

Известно е, че САЩ отделят през 2023 г. повече внимание на това да не се заобикалят санкциите срещу Русия, но досега не са били налагани такива в партньорска страна от НАТО и член на Европейския съюз. През последните години обаче Вашингтон е санкционирал служители в натовски държави като България, Черна гора и Турция, като при последната имаше връзка с купуването от Анкара на руско оръжие. Близкото до опозицията издание 444.hu написа вчера, че от няколко независими дипломатически източници чуват, че Вашингтон планира нови мерки, като се предполагало, че те ще са подобни на тези от есента на 2014 г.

 

През февруари в годишната си реч пред парламента Орбан обвини посланика на САЩ, че "притиска" правителството му да се включи по-активно срещу Русия и намекна, че иначе американците щели да му организират преврат. Пресман също не си мълчи и редовно критикува проправителствените медии в разпространяване на руска пропаганда. Когато пресата засили личните нападки срещу посланика, той напомни, че когато говори, говорят САЩ, и че според администрацията на президента Джо Байдън това се дирижира "от високо", т.е. от унгарското правителство. Днес Гергели Дюлаш, началник на кабинета на Орбан, директно обвини американското посолство, че работи за промяна на официалната позиция на Унгария за Украйна и Русия, припомня Дневник.

 

"През последните дни по улиците всеки се сблъсква с факта, че вече не опозицията води кампании с американски пари, а посолството на САЩ директно води кампания в Унгария, САЩ не се отказват от опитите си да притискат Унгария да заеме провоенна позиция, споделяна от мнозина от нашите съюзници, но ние оставаме убедени, че мирът е единственият ни общ интерес".

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени