Симеон Дянков: Асен Василев провали влизането ни в еврозоната, да подаде оставка на 15 януари

Според бившия финансов министър дерогацията трябва да падне веднага

Симеон Дянков
Симеон Дянков Източник: Zonanews

Още на 15 януари 2024 г. ще знаем, че няма да влезем в еврозоната. Тогава ще е времето за разговори за нов финансов министър. Очакваме промени. Това каза пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. По думите му причина за това ще е неуспехът на Василев да реализира една от двете цели, с която се оправдава общото управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - влизането в Еврозоната на 1 януари 2025 г.

 

"За еврозоната ще ни спре годишната инфлация. Ние вече не изпълняваме критериите и няма начин да го изпълним до следващия април, когато ЕК прави двугодишен отчет. Две години се губят по този начин, защото критериите трябва да се изпълняват за период от две години. Най-рано - 2027 г. еврозоната няма да ни се случи скоро. Най-рано това ще го знаем през април, но още на 15 януари ще знаем годишната инфлация и дефицита", добави Дянков.

 

Финансовият министър в първия кабинет на ГЕРБ и Борисов каза, че с пренаписване на бюджета и връщане на ДДС на 20% въвеждането на еврото през 2025 г. ще е постижимо. По думите му това са допълнителни 650 млн. лв. на година. Той изтъкна, че другите големи пари са данъците от "Лукойл". Дянков категорично обяви, че при евентуална смяна на финансовия министър при ротацията той няма да се върне на стария си пост.

 

Василев предлага торта Гараш за закуска, а след ротацията - нищо

Бившият финансов министър разкритикува предложения от Асен Василев проектобюджет за 2024 г. Според него има много разходи в началото на годината, т.е. преди ротацията, а след това в държавната хазна ще се отвори дупка. Подобна теза в неделя лансира и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя се усъмни, че това се прави умишлено, за да няма средства, когато се очаква ГЕРБ да застане начело в Министерски съвет с Мария Габриел за премиер.

 

"Все едно сутрин за закуска да имате торта Гараш, а след това да нямате нищо за храна за обяд, за вечеря и за следващите дни. Харчи се изведнъж всичко, доколкото си се наял и преял, и после няма пари за нататък".

 

Дянков добави, че този проектобюджет е нереалистичен, а приходната част - неизпълнима. Той добави, че Василев е заложил 25% ръст на приходите, а според него реалният ръстът ще е само 8% - т.е. 36 млрд. лв.

 

"От януари до април ще се харчи сериозно. Ще се обещава много. Ако до този момент издържи сглобката и има ново правителство в рамките на този парламент, внезапно ще се окаже, че няма достатъчно пари за социални нужди. Пак няма да се инвестира в инфраструктура, както тази и миналата година, и ще стане голям проблем. До този момент обаче Асен Василев вероятно няма да е финансов министър".

 

Дянков ще настоява пред ГЕРБ партията да се откаже от по-ниските ставки за ресторантьорите

Симеон Дянков съобщи още, че днес ще има среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че ще предложи партията да се откаже от по-ниските ставки за ресторантьорите. Още през 2020 г. кабинетът на Борисов намали ДДС за ресторантьорите на 9% като антикризисна мярка.

 

В Бюджета за 2023 г., както и при дебатите за план-сметката за 2024 г., Василев поиска връщане на ДДС на 20%. Тази му идея срещна яростен отпор от ГЕРБ-СДС и ДПС. В крайна сметка Министерството на финансите заложи отново ставка от 9%, но ако браншът бъде изсветлен. За целта бяха предложени редица мерки като данък за бакшишите, безплатен обяд, ако не бъде издадена касова бележка, както и превеждане на заплатите на служителите в ресторантите само по банков път. 

 

Според Дянков дерогацията трябва да падне веднага

Симеон Дянков заяви, че няма никаква опасност за националната сигурност и призова дерогацията за руски петрол и петролни продукти да отпадне веднага. По думите му цените на горивата у нас не са много по-ниски от европейските, както трябва да бъде, а по същото време "Лукойл" само за 2022 г. има печалба от 3 млрд. лв.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени