Симеон Дянков: Можем да приемем еврото най-рано през 2027 година

Тази година ще е по-сложна и по-трудна за домакинствата в сравнение с миналата, заяви Дянков и прогнозира, че ще има скок на лихвите от 1.5%-2%

Симеон Дянков
Симеон Дянков Източник: Zonanews

Ще влезем в еврозоната, но не и 2025 година, заяви пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него можем да приемем еврото най-рано 2027 година.

Тази година ще е по-сложна и по-трудна за домакинствата в сравнение с миналата, заяви Дянков и прогнозира, че ще има скок на лихвите от 1.5%-2%.

 

"Средната инфлация в еврозоната е наполовина от нашата инфлация към декември. Няма как да се справим с този критерий до юнския доклад, който гледа данните до март - за последната година месец по месец, до края на март 2024 г. Ние, понеже не ги изпълняваме през последните 9 месеца, вече трябва да помислим как елегантно трябва да започнем да говорим - виждам, че премиерът Николай Денков се насочва натам, какво следва. Хубавото е, че правителството за първи път започва сериозно да работи по темата "еврозона", добави Дянков.

 

Дори да се приеме законодателство у нас е абсолютно невъзможно да бъдем приети в еврозоната на тази база, обясни той. Във връзка с ротацията и каква е оценката му за финансовият министър Асен Василев, Симеон Дянков каза, че според него напоследък се справя.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени