Симеон Дянков: Над 20% е увеличението на инфлацията у нас

Не са водени разговори с мен да оглавя БНБ, заяви той

Симеон Дянков
Симеон Дянков Източник: Wikipedia
Над 20% е увеличението на инфлацията у нас. Върху това всъщност се заложиха увеличенията на пенсиите, които изглеждат добре, но като направиш сметките, се оказва, че по-бедните хора продължават да обедняват и това е много лошо, особено за ново правителство, което дойде с обещания за увеличаване на жизнения стандарт, каза пред БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.
 
Според него има проблем в пенсионната система. "Стимулите да се работи по-дълго и на по-висока заплата все по-намаляват, защото популисткият ход на правителствата е да увеличават минималната заплата. Получава се, че дори да сте работили по-дълго да получавате същата пенсия като тези, които са работили по-малко. Това не трябва да е така. Смятам, че ако има актуализация на бюджета в средата на годита, трябва разглеждане на цялата пенсионна система – за първия и за втория стълб", коментира бившият финансов министър в кабинета "Борисов 1". 
 
Да се надяваме, че в новия проектобюджет ще има по-висока заложена инфлация. Ако наистина има актуализация в средата на годината, там трябва сериозна политика за разглеждане на цялата пенсионна система - и първия, и втория стълб, смята Дянков. Според него, не е правилен ход отсега да се залага допълнителна актуализация. Дянков коментира и мораториума върху цените на тока. 
 
"Искрено се надявам този мораториум да падне по-рано от средата на март", каза финансистът. Той обясни, че ако това се не случи, април-май ще влезем в допълнителна инфлационна спирала. На въпрос дали той ще оглави БНБ, Дянков заяви, че тази процедура още не е започнала и всички тези разговори предстоят. В коалицията има добри финансисти, така че смятам, че те ще са основни кандидати. Към този момент няма водени разговори с мен, допълни Дянков. 

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени