Симеон Дянков: Преизчисляването на пенсиите ще доведе до вдигане на данъците

Той коментира, че гледа положително на нов проект около Кирил Петков и Асен Василев

Симеон Дянков
Симеон Дянков Източник: МС

"За да се преизчислят пенсиите, може да се стигне се или до вдигане на данъци, или до вдигане на социалните осигуровки.  Ако това се случи следващото правителство трябва да дойде и да каже: "Извинявайте, гласоподаватели, но сега Ви вдигаме данъците". Това заяви в предаването "Събуди се" по NOVA Симеон Дянков, бивш финансов министър.

 

"Социалните разходи вървяха нагоре, а нямаше начин да се харчат допълнителните постъпления. Решението беше правилно", каза още Дянсов. По думите му това, че от ГЕРБ-СДС не са участвали в дебатите за бюджета е несериозно. "Финансовите министри трябва да уважават институцията, за която са работили. Недопустимо е един бивш финансов министър да напусне залата. Той винаги може да помогне по някакъв начин на Асен Василев", поясни Дянков.

 

Според него при дебата за пенсиите се е получило предизборно наддаване. "Това се очакваше. Наддаването започна с пенсиите, стигна се до някакво решение, което обаче е странно от бюджетна гледна точка. Един вид в бюджет 2021 г. се задава сериозно увеличение на пенсиите от 25 декември, което реално е за следващата година. Това е недопустимо в този тип решения. Разговорите за бюджет 2022 г. трябва да тръгнат след месец и пак да се прегласува. И ако се прегласува по-различен начин е възможно решението да падне", поясни бившият финансов министър.

 

"Видя се какво става, когато си в служебно правителство и нямаш партии зад себе си – популизъм. Правителството тръгна надясно, после зави наляво. В момента по-скоро се е позиционирало в центъра. Може би това е правилната постановка точно в този момент", смята Дянков.

 

На въпрос какво мисли за евентуалния политически проект на Асен Василев и Кирил Петков, Дянков заяви следното: "Гледам положително на тази идея. Пътувам доста често извън България  и се виждам по летищата с много българи,  които са гласували за промяна. Те казват, че са недоволни, защото стари политически лица няма как да променят нещо. От тази гледна точка може би е добре да имаме нови хора. Тези министри се справят добре.

 

Симеон Дянков изрази мнение, че е възможно ГЕРБ да участва в следващо управление. "Вярвам, защото ГЕРБ има управленчески опит. Вижда се че в някои сектори като регионалното развитие липсата на опит в служебното правителство пречи", заключи той.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени