Симеон Дянков: През цялата следваща година инфлацията ще бъде още по-висока

Дянков разкритикува действията на служебния кабинет по отношение на Плана за възстановяване

Симеон Дянков
Симеон Дянков Източник: bTV

Инфлацията е сериозна опасност пред управляващите. В студиото на bTV Симеон Дянков предупреди, че не трябва в никакъв случай ситуацията да се подценява. "През следващата година инфлацията ще бъде още по-висока и не просто първите месеци заради скока на цените на енергийните ресурси, а за цялата 2022 г.", заяви ексфинансовия министър.

 

За инфлацията ще допринесат растящата несигурност покрай Омикрон, спирането на големите инфраструктурни проекти и по-големите социални плащания. По думите му инфлацията у нас е по-висока от средноевропейската - средната инфлация за страната е около 7%, но в определени сектори достига до 30%.

 

Правителството да се фокусира върху икономически растеж, за да се излезе от ситуацията, препоръча Дянков.

Относно Бюджет 2022 Дянков заяви, че не е изненадан от първоначалните заявки за повече пари за социалната сфера. "Веднъж като се даде стимул за социално слабите, в случая за пенсионерите, е много трудно политически да има крачка назад. В следващия бюджет вероятно ще бъде вдигната", каза финансистът. По думите му идеята за вдигане на учителските заплати е добро решение на кабинета.

 

Той даде висока оценка на министър-председателя Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев. Според него обаче ще бъде трудно да се работи в толкова широка коалиция. Той разкритикува обаче действията на служебния кабинет по отношение на Плана за възстановяване.

 

В момента не се вписваме в хипотезата за приемане в Еврозоната, а ако инфлацията продължи така, проблемът ще се задълбочи", коментира и тази тема Дянков. Според него Еврозоната започва да изглежда по-проблемна като влизане, отколкото преди няколко месеца. Инфлацията е един от официалните критерии - България трябва да е под 1,5% от най-ниската инфлация на ЕС.

 

Дянков беше лаконичен относно скандала със Световната банка и Кристалина Георгиева, а намесването на името му в казуса определи като "геополитика": "Нямах спомагателни действия към Кристалина Георгиева, бях тогава университетски преподавател в Лондон. (Относно скандала със Световната банка).  Бил съм директор Икономики в Световната банка, но на по-късен етап".

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени