Симеон Дянков: Удълженият бюджет реално предпазва от сватбарски разходи. Трябва да се подготвим за еврозоната, не само да говорим

"Удълженият бюджет е богата пица. Но реално инфлацията я яде, затова е нужно пренареждане" - казва той

Симеон Дянков
Симеон Дянков Източник: Wikipedia
Какви са рисковете за бюджета, коментира Симеон Дянков, бивш министър на финансите в "Здравей България" по NOVA TV:
 
"Умен ход е да се внесе удължен Бюджет за 2022г. Щеше иначе да се стигне до предизборно наддаване и дефицит. Но това ще свърши работа само до април. После трябва да влезе редовен бюджет. Имаме замразяване на доходите.
 
Тази година има много разходи за инфраструктурни проекти, които не се изпълняват и с тях се покриват социални плащания от 1 октомври, например. Но парите ще свършат идната пролет. Удълженият бюджет реално предпазва от сватбарски разходи.
 
Инфлацията вече е 2,5 пъти над средната за Европа. Ако парламентът реши да увеличи МРЗ може за го направи с отделен закон и тя да стане примерно 850 лева, това няма да срути бюджета. Някои социални плащания също могат да се вдигнат, а енергийните плащания за бизнеса, които са повече от милиард, да се ограничат до отделни сектори, не да се дава на компании като Лукойл.
 
Удълженият бюджет е богата пица. Но реално инфлацията я яде, затова е нужно пренареждане. До пролетта тя ще се задържи на това високо ниво. Реалистично е да се облагат свръхпечалбите в енергийния сектор, и не само там, за да се намалят цените.
 
Опасността идва от голямото увеличение на дефицита. Нека левите партии да не са толкова лицемерни – или влизаме в еврозоната и сваляме дефицита или харчим сега и после ще страдаме. Компанията – майка на "Лукойл", наистина е в Швейцария, печалбите й отиват директно там.
 
Затова трудно ще й се вземе от свръхпечалбите, тя преки данъци в България не плаща. Трябва да се подготвим за еврозоната, не само да говорим. Закъснели сме с печатането на еврото. Инфлацията ни е основният проблем, не дефицита. Средното ниво на инфлацията за еврозоната е 11 на сто, ние сме над 18 %.  За да влезем през 2024 г, ще се гледат нивата от юни 2022 г.
 
В какво да инвестираме в момента – опасно е да се влага в скъпи имоти, ликвидните пари е добре в момента да се държат в долари. Никой не е готов да управлява сега, на малките партии им се иска, големите не могат да се организират, не смятам, че първият или вторият мандата ще се реализират, по-скоро – трети мандат на ДБ, евентуално" - прогнозира Дянков.

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени