Симеон Дянков: За да се намали инфлацията и да се увеличи икономическия растеж, трябва да се прави точно обратното на онова, което правеше Асен Василев

Според Дянков няма да ни вземат в еврозоната, защото вече сме извън критериите, а никой не иска да управлява, защото ще му се наложи да обяснява, че парите са много по-молко, отколкото си представяме

Симеон Дянков
Симеон Дянков Източник: Wikipedia

По БНТ Симеон Дянков – бивш министър на финансите с включване от САЩ анализира решението на службния кабинет да не вкара бюджет в НС.

 

Според Дянков, това е разумен ход, защото какъвто и бюджет да беше влязъл в НС, щеше да доведе до сериозно наддаване на политическите сили, за да се позиционират за следващи избори. А така забавят темата, за да дойде пролетта на следващата година, при редовно правителство, надява се той.


"Дори с удължаване на бюджета за 2022 г. пак се задава дефицит от около 4%, ако имаше нов бюджет, дефицитът щеше да стане 7% може би. Министъра на финансите правилно реши, че е по-добре така, отколкото с по-голям дефицит и по-голяма дългова спирала. Така се забавя дълговата спирала. Разумен ход" - подчерта бившият финансов министър.


Дянков счита, че до април може да се удължава бюджета за т.г.: " От януари по една 12-та от сегашния бюджет ще се харчи. Сегашният бюджет също има дефицит, което означава, че няма пари и за социални разходи, и за инфраструктура.

 

За следващата година трябва да се намери баланс между тези две пера на бюджета. До април можем да изкараме с такъв временен бюджет. След това ни трябва сериозен бюджет за 2023 г." - заяви той.


Дянков също предупреждава: "Има настояване особено от левите партии – БСП, ПП, за социални разходи, но тази година те станаха за сметка на инфраструктурни проекти. Планът за възстановяване е именно за инфраструктурни проекти. Когота дойде първото разплащане около средата на декември, ще покрие дефицита върху социалните плащания. Иначе пак няма да строим инфраструктура".


"Реално бюджетът за т.г има дефицит около 3 млрда. лева за увеличението на пенсиите от 1-ви октомври. За да се покрие тази дупка от 2.6 млрд., средствата реално ще отидат за покриване на този дефицит за социалните разплащания, а не за инфраструктура, както би трябвало да бъде. Тези пари трябва да дойдат отнякъде следващата година" - обяснява той.


Според Симеон Дянков трябва да се преразгледаполитиката за енергийни помощи за бизнеса, защото в момента помощ получават и печеливши бизнеси.

 

Дянков не е оптимист за еврозоната: "Не, определено няма да има изключения за нас. Не изпълняваме два от 3-те критерия – инфлацията е много над средната за ЕС и не покриваме 3% дефицит. Тази тема от 2024 г. да влезем в еврозоната, е невъзможна мисия.

 

Да погледнем по-скоро как да влезем в началото на 2025 г., но и за това не сме подготвени. Това НС трябва даприеме редица закони, трябва по-сериозна кампания. Има много работа, която не е свършена от предишните няколко правителства. 


Примерът с Хърватска – техният дефицит беше 3%, дългът 6%, но динамиката беше на спадащ дълг. При нас динамиката е обратнна – и инфлацията, и дефицитът се качват. Това се гледа. Не вярвам, че за нас ще има изключение. Трябва сериозно да работим по тези две теми" - убеден е той.


Дянков счита, че са ясни нужните политики, за да се намали инфлацията и да се увеличи икономическия растеж:  "Те са точно обратното на онова, което правеше предишното редовно правителство. Трябва да се харчи за инфраструктура, помощите за бизнеса трябва да се преразгледат и да се намалят в някои части.

 

Гледаме какво е правил Асен Василев и правим обратното. Трябва да се прегледат данъчните облекчения, особено за ДДС, които се приеха в предишния парламент. По-ниските ДДС не помогнаха реално на бизнеса, особено за консуматорите. Трябва да се мине към единна ставка ДДС" - убеден е той.


"Нов дълг ще се наложи да вземаме. Колкото по-бързо това стане, толкова по-добре. Вчера ЕЦБ рязко вдигна основния лихвен проецнт. От понеделник следващата седмица дългът ще е с близо 1% по-висок от тази седмица. Всяко закъснение води до по-скъп дълг. 


Искат се и на българския пазар по-високи лихви – три пъти по-високи, отколкото през юни – 6%.
На първо време ще ни го предлагат на по-високи лихви- 7-8%. Това увеличава автоматично нашия дефицит. За следващия бюджет 1.3 млрда за плащане на лихвите само ще ни трябват. Като вземем още дълг тази сума ще стане 2 млрд. само за лихвите" - пресмята Дянков.


Много трудно ще стане следващата година покачването на доходите, според него. Трябва да се подпомагат най-слабите социални групи, там да е фокусът: "Нямаме достатъчно пари. Европа навлиза в икономическа рецесия. Германия вече е. До април 2023 г. еврозоната ще влезе в рецесия, ние също. Това означава, че още по-сериозно трябва да гледаме на бюджета"  е мнението на Дянков.


Бившият финансов министър счита, че точно защото е сложно да се направи нужното в икономиката и бюджетирането, няма и желаещи да управляват с редовно правителство, което ще трябва да обясни, че имаме по-малко пари, отколкото сме си представяли: "Смятам, че ще имаме редовно правителство, поне с третия мандат. То трябва да изкара цялата отговорност и да обясни, че имаме толкова пари и това можем да си позволим без да вземаме сериозни дългове. Трябва отговорност. Тя започва да се прокрадва тук-там у партиите. Ще видим дали ще успеят".

 

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени