Синдикатите стоят твърдо зад еврото

"Възраждане" щеели да събират над 500 хил. подписа срещу въвеждането на еврото

КНСБ
КНСБ Източник: Zonanews

Най-големият синдикат у нас - КНСБ, остава на твърдата си позиция за приемането на еврото у нас от началото на 2024 година. Jова потвърди председателят на работническия синдикат Пламен Димитров.

 

Пламен Димитров
Пламен Димитров Източник: БНР

КНСБ организира в понеделник дискусия, посветена на приемането на единната европейска валута, която събра поддръжници като икономиста Любомир Дацов, самите синдикати, представители на работодателите в лице на Добрин Иванов от АИКБ, както и противници - председателят на инициативния комитет на референдума на "Възраждане" и основател на Българската фондова Борса Виктор Папазов.

 

На позиция против отказване от лева бяха и Деян Иванов, организационен секретар на "Възраждане" и член на инициативния комитет и икономистът и член на Експертният клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев.

 

"КНСБ има ясна позиция за еврозоната, тя не е променяна от 20 години. Ние сме убедени привърженици на влизането в еврозоната. Организираме този форум, защото трябва да бъдат изказани всички гледни точки", започна изявлението си синдикалният лидер Пламен Николов.

 

Синдикалистите показаха и данни, че толкова обсъжданата инфлация в Хърватия всъщност е незначителна според държавната статистика. Освен това - основен аргумент е че именно влизането в еврозоната ще е мощен двигател за повишаването на доходите и пенсиите, за което също свидетелстват статистиките.

 

"Отказът от националната валута е отказ от национален суверенитет. Който ви каже нещо друго, ви лъже. Нали постоянно ви проглушават ушите, че демокрацията е власт на народа. Е, за такова важно нещо трябва да бъде питан народът", заяви председателят на инициативния комитет за референдума Виктор Папазов.

 

"Основният въпрос е накъде вървим, какво ни определя като народ, като общност. Дискусията в момента е това. (...) Технически - в областта на финансите всичко се мери като риск, няма как с по-нисък риск да няма по-ниски лихви по кредитите, повече инвестиции. Цялата кампания против еврото се опира на страховете на хората, че ще има инфлация и ще обеднеят", посочи на свой ред Любомир Дацов.

 

Любомир Дацов
Любомир Дацов Източник: МФ

Традиционно и работодателите изтъкнаха ползите от еврото в чисто икономически план. "Ако имаме сантимент към българския лев със 140-годишна история, какво да кажем за германската марка, която бе една от най-силните валути в световен план, преди Германия да приеме еврото", изтъкна Добрин Иванов от АИКБ.

 

В момента светът бил на прага на глобална криза, затова именно в този момент трябва да си зададем въпроса - какво предстои и ще стане ли България по-богата от приемането на еврото, попита реторично организационният секретар на "Възраждане" Деян Николов.

 

Целта на инициативния комитет е да събере поне 500-600 хиляди подписа, а към момента са събрани над 201 хиляди, коментира след края на форума Виктор Папазов от инициативния комитет за референдум. "Целим се към поне 400 хиляди валидни, мисля, че ще съберем поне 500-600 хиляди", заяви той.

 

Основен аргумент, поради който КНСБ е за еврото - икономическите и социалните аргументи. "На макрониво аргументите са едно, но е факт, че когато държавите влизат в еврозоната, при тях конвергенцията се ускорява. БВП расте, оттам растат и доходите. Данните показват, че и инфлацията, при минимални, под половин процент в следствие на еврото ръстове, има повече ползи за хората, за работещите, за работните места. Еврозоната е по-добрият пазител на работните места, по-малко работни места се губят, когато си вътре в голямото", каза пред нас президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени