Скоро отпада нощната тарифа за тока – какво губим

Потреблението на нощен ток е 25,4 на сто от цялото потребление на електроенергия в страната

Еленергия
Еленергия Източник: Zonanews

Потреблението на нощен ток е 25,4 на сто от цялото потребление на електроенергия в страната. Това съобщава министърът на енергетиката в оставка Румен Радев в отговор на депутатски въпрос. От министерството са изискали данните от трите електроразпределителни дружества.

 

Според тези на "Електроразпределение Юг" потреблението на електрическа енергия на нощна тарифа от битовите клиенти е 26 на сто от общото потребление на ток. Битовите клиенти, които заплащат над 25% от потреблението си по цени на нощна тарифа, са 45 на сто от всички клиенти на дружеството уточняват от там.

 

Ел. подстанция, електрическа мрежа, ел. разпределение, Енерго
Ел. подстанция, електрическа мрежа, ел. разпределение, Енерго Източник: Zonanews

По данни на "Електрохолд Продажби", което отговаря и за София, 24,9% е делът на потребление на нощния ток от общия. Битовите клиенти пък, при които над 25% от сметката им е за по-евтин нощен ток, са 49,3 на сто от всички.

 

От "Електроразпределение Север" посочват, че 25,2% е делът на тока на нощна тарифа, които ползват абонатите им, като за 41% от тях над 25на сто от сметката им е именно от евтиния нощен ток.

 

Според промените в Закона за енергетиката от 1 юли ще отпадне нощната тарифа за битовите абонати, припомня Pariteni.bg. В момента тя е близо два пъти по-ниска от тази на дневния ток.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени