След проверките в търговските вериги: Редица нелоялни търговски практики, има и съмнения за необосновано високи печалби

Вицепремиерът Христо Алексиев обобщи резултатите от проверките

Христо Алексиев
Христо Алексиев Източник: Zonanews

Резултатите от досегашната работа са притеснителни. Налице са редица нелоялни търговски практики, има съмнения за необосновано високи печалби и други нарушения, ощетяващи правата на потребителите. Не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава. Това обяви на брифинг служебнитя вицепремиер и министърът на транспорта Христо Алексиев. 

 

Състояние на пазара на основни хранителни продукти
Състояние на пазара на основни хранителни продукти Източник: Пресцентър на МС

Като държава сме задължени да защитим интереса на хората и да сме сигурни, че най-уязвимите групи не страдат от това и техните доходи не се изземат. Нямаме намерение да се намесваме на пазара в сферата на храните, добави той.

 

Цени на едро и дребно на краставиците
Цени на едро и дребно на краставиците Източник: Пресцентър на МС

"В този един месец изградихме ясна методика за мониторинг и контрол на определени хранителни стоки, контрол по цялата верига: от производител и внос до крайна цена в търговската верига. Определихме и няколко държави, където също на месечна база следим цените на хранителните продукти, за да можем да имаме засичане от няколко места", добави той.

 

И обобщи резултатите от проверките:

КЗП - 471 проверки. Открити са 452 нарушения. 200 от тях - нелоялни търговски практики;

БАБХ - 333 проверки, 32 установени нарушения;

НАП - 340 проверки, 71 съставени акта за нарушения.

 

Примери от пазара за доставна и продажна цена
Примери от пазара за доставна и продажна цена Източник: Пресцентър на МС

"Ще бъда безкомпромисен, когато виждам нелоялни практики от страна на бизнеса. Всички признават, че цените са несъразмерно високи, но прехвърлят вината по веригата на другите. Има серия от причини цените да спадат, а те растат. Не ни остава друго освен да набавим информация по служебен път, да проследим ценообразуването по всички нива на веригата, да видим кой прав, кой крив и откъде идва недоразумението", каза от своя страна министърът на икономиката Никола Стоянов.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени