След събраните над 44 000 подписа Европарламентът разглежда идеята на Андрей Новаков за 1 минута стандарт за обработка на камионите по границите

Това е първият сериозен пробив по пътя към дългосрочно решение на проблема с километричните опашки и чакането с часове и дни на нашите шофьори по границите, коментира Новаков

Андрей Новаков
Андрей Новаков Източник: ПП ГЕРБ

Европейският парламент прие да включи в дневния си ред за тази седмица разглеждане и публично изслушване по петицията на Андрей Новаков за въвеждане на времеви стандарт от 1 минута за обработка на камионите по вътрешноевропейските граници. Заседанието на Комисията по петициите е насрочено за четвъртък, 30 ноември, около 11:30 ч. българско време и може да бъде проследено пряко в уебстраницата на Европейския парламент с превод на български език.

 

Това е първият сериозен пробив по пътя към дългосрочно решение на проблема с километричните опашки и чакането с часове и дни на нашите шофьори по границите, коментира Новаков. Стотици петиции се предлагат всеки месец на вниманието на Европарламента. Борбата е голяма и фактът, че нашата е одобрена за публично изслушване, безспорно е добър знак и крачка в правилната посока.

 

През февруари евродепутатът Андрей Новаков внесе в Европейския парламент петиция с 44 247 подписа с искане да бъде въведен общоевропейски норматив от средно 1 минута за обработка на тежкотоварни автомобили на вътрешноевропейските граници. Инициативата на българския евродепутат от ЕНП / ГЕРБ идва в отговор на честите задръствания на ГКПП и километричните опашки от камиони, причинени от дългото време за чакане и закъсненията, свързани с проверки и контрол на превозните средства.

 

Новаков стартира подписката през лятото на 2022 г. след поредната криза с блокирани камиони на граничния пункт  Русе - Гюргево. Събирането на подписите отне шест месеца и бе проведено на територията на цялата страна. В текста на петицията се подчертава, че километричните задръствания оказват отрицателно въздействие и върху функционирането на вътрешния пазар на ЕС, възпрепятстват придвижването между държавите-членки, компрометират здравето и условията на труд на шофьорите.

 

Андрей Новаков е евродепутат за втори пореден мандат. Сектор "Транспорт" заема важно място в работата му, като в годините досега той се ангажира трайно със защита на националния интерес и позицията на българските шофьори в дебата за европейското законодателство "Пакет Мобилност". Новаков е също координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие и участва в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени