Служебният финансов министър Росица Велкова: На минус 1,6 млрд. лв. сме към 20 декември

Служебният премиер се обяви против искането минималната работна заплата да се определя от парламента

Росица Велкова
Росица Велкова Източник: Zonanews

На минус 1,6 млрд. лв. сме към 20 декември. Това коментира днес финансовият министър Росица Велкова. Тя обясни, че фискалният резерв е на стойност 13 милиарда лева. От тях 3,7 млрд. лева са на Сребърния фонд, 6,1 млрд. са европейски средства, 200 милиона са на НЗОК и НОИ. 1,6 мрлд. са на автономни бюджети като университети, Столична община, БАН. 3,3 млрд. са на НКЖИ и фондовете за извеждане на атомни мощности.

 

"Всичко това прави 14, 6 милиарда лева и централният бюджет е на минус", каза Велкова по време на дебата за окончателното приемане на удължаването на бюджета. 

 

Служебният премиер Гълъб Донев обясни в отговор на въпрос от БСП защо е необходимо вземането на нови заеми. Според служебния премиер, тези 12 милиарда евро заем са за гарантиране на падежи, които предстоят през март следващата година по външни дългове, вече поети от страната и гласувани от НС.

 

Гълъб Донев
Гълъб Донев Източник: Zonanews

"Тези 12 милиарда евро не идват сега и днес, а вие тук сте били преки участници", посочи той. Донев обясни и че заложените средства за инвестиционните проекти са за модернизация на армията. "И да внушавате на гражданите, че има нещо скришно, нещо задкулисно, не сте прави и този бюджет не бих казал, че не е социален. Всичките 6,6% дефицит са преди всичко за социални плащания с актуализациите на бюджета от тази година", посочи той.

 

Служебният премиер се обяви и против искането минималната работна заплата да се определя от парламента. "Това винаги е било функция на правителството след консултации със социалните партньори. Ако се наложи да се промени отново, а няма парламент, какво ще се случи", мотивира се Донев.

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени