Служебният кабинет на Румен Радев товари българите с нов половинмилиарден дълг

Аукционът на ДЦК е на 11 октомври

Министерски съвет
Министерски съвет Източник: Zonanews

Нов дълг от 500 млн. лв. ще поеме правителството под формата на държавни ценни книжа, пласирани на вътрешния пазар, става ясно от съобщение на на БНБ.

 

Аукционът е на 11 октомври. На него ще бъдат предложени ДЦК с падеж след 5 години, а финансовото министерство очаква нулев лихвен процент за тях. Последната емисия 5-годишни ДЦК за 200 млн. лв. отпреди месец постигна отрицателна лихва от 0.15%. Това означава, че кредиторите, изкупили този дълг, ще плащат на държавата, вместо тя на тях.

 

По-късно служебният кабинет пласира 10-годишни ДЦК на стойност 300 млн. лв. при средна годишна лихва 0,20%. Сега се кани да поеме дълг за нови 500 млн. лв.

 

От началото на годината държавата вече е направила общо 1,3 млрд. лева нови задължения. Кредиторите са предимно български банки, пенсионни фондове и застрахователни дружества.

 

В закона за държавния бюджет за 2021 г. е определен таван на новопоетия дълг в размер до 4.5 млрд. лв. С него трябва да се покрие планирания дефицит в хазната от 4.7 млрд. лв. В края на септември обаче финансовото министерство отчете излишък от малко над 1 млрд. лева.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени